Zlatou palmu v Cannes získalo lesbické drama Adélin život

Cannes - Zlatou palmu na šestašedesátém ročníku filmového festivalu v Cannes získal film La Vie d'Adele (Adélin život) francouzsko-tuniského režiséra Abdala Latífa Kešiše. Favorizovaný snímek Inside Llewyn Davis (Uvnitř Llewyna Davise) bratří Coenů dostal Velkou cenu.

Mezi herci uspěli Bruce Dern v komedii Nebraska od Američana Alexandera Paynea a Berenice Bejoová, která byla oceněna za roli ve filmu Le Passé (Minulost) od íránského režiséra Asghara Farhádího, který také patřil k favoritům na Zlatou palmu.

Nejlepším režisérem je podle poroty, které předsedala režisérská legenda Steven Spielberg, Mexičan Amat Escalante za snímek Heli, vyprávějící o životě nelegálních mexických přistěhovalců ve Spojených státech amerických. Cenu za nejlepší scénář získal Číňan Jia Zhang-ke za snímek A Touch of Sin (Dotyk hříchu).

Druhou zásadní cenu festivalu, Grand Prix, dostali Joel a Ethan Coenové za film Inside Llewyn Davis, který vypráví příběh fiktivního folkového hudebníka. Místo autorů ocenění převzal herec Oscar Isaac, který ve filmu představuje trápícího se newyorského písničkáře. S cenou už ani nepočítal a nebyl v sále. „Už jsem byl na cestě do New Yorku. Doslova, nasedal jsem do letadla, když mi řekli že bych možná měl jít nazpátek,“ říká herec.

Už v pátek se dočkal ocenění i Matúš Vizár z pražské FAMU - s dvanáctiminutovým animovaným filmem Pandy obsadil třetí místo ve studentské sekci. Přehlídka na závěr ocenila také herecké hvězdy Alaina Delona a Kim Novakovou.

Vítězný snímek Adélin život vzbudil kontroverzní reakce, neboť údajně obsahuje velmi explicitní lesbické sexuální scény. Úspěch tříhodinového dramatu je podle kritiků především zásluhou výborných hereckých výkonů hereček Adele Exarchopoulosové a Ley Seydouxové, který ztvárnily ústřední milenecký pár. Za posledních 47 let je to teprvé počtvrté, kdy zůstává Zlatá palma ve Francii. Film již dříve získal cenu FIPRESCI.

Podívejte se na ukázky z vítězného filmu: