Romská Superstar Company nejde do nebe, ale do funky

Praha - Balogová, Horváth, Bendig - říkají vám (ještě) něco jejich jména? Potkali se opět v původním romském muzikálu o účastnících talentových pěveckých soutěží, tedy o nich samých. Pondělní premiéra představení Superstar Company zahájila první ročník festivalu romské kultury Romfest. Návštěvníci prý nemají čekat žádnou obměnu muzikálu Cikáni jdou do nebe.

„Dostali jsme na pódium to nejlepší, co teď romská populární muzika nabízí,“ tvrdí romský hudebník a aktivista Vojtěch Lavička, který muzikál režíroval a napsal k němu i scénář. Inscenace vznikla v produkci Emila Ščuky, mimo jiné zakladatele Mezinárodní konzervatoře Praha, a její studenti také na jevišti pražského Divadla v Korunní vystupují. Mnozí z nich mají s některou z talentových soutěží vlastní zkušenost.

„Myslím, že jsme docela vystihli, jak to v té soutěži chodí. Že její účastníci jsou po skončení bezprizorní, nevědí, co dál s kariérou,“ domnívá se Lavička. V muzikálu vystpuje Jan Bendig, Vlasta Horváth, Pavlína Matiová či Martina Balogová, která dokonce hraje samu sebe. Soutěžní prostředí bylo podle ní drsné. „Slabší povahy by tam neměly ani chodit. Člověk musí umět i prohrávat,“ radí těm, kteří se rozhodnou svou kariéru nastartovat při některém hledání talentů.

Muzikál Superstar Company
Zdroj: Mezinárodní konzervatoř/V. Kozel

To potvrzuje i Eva Burešová, finalistka soutěže Česko Slovensko má talent, která hraje v muzikálu hlavní roli. „Lidé si myslí, že z nich něco bude, že budou slavní, že se o ně někdo postará. A nakonec zjistí, že jsou jenom rychlokvašky, o kterých půl roku po soutěži nikdo neví,“ popisuje časté rozčarování.

Supestar Company, muzikál o zapomenutých talentech, jimž dá režisér jedinou a poslední šanci se prosadit, bude mít v Divadle v Korunní první reprízu 29. května. Další představení se chystají. „Nečekejte žádný styl jako v muzikálu Cikáni jdou do nebe, je to moderní romská hudba, ta je hodně funky,“ upozorňuje návštěvníky Vojtěch Lavička, jehož mohli lidé nedávno lépe poznat v kinech díky časosběrnému dokumentu Heleny Třeštíkové.

Romfest - Palikeras

Premiéra muzikálu byla součástí zahájení nového festivalu Romfest, který se v Praze koná do 1. června a jeho hlavním stanovištěm je Václavské náměstí, kde si lidé mohou poslechnout koncerty romských kapel. Mottem festivalu je: Palikeras - Děkujeme. "Romské osobnosti z kulturní, sportovní a společenské sféry chtějí veřejně poděkovat všem, kteří se nenechávají ovlivnit otřelými klišé o Romech, nezavírají jim při setkání dveře a dají šanci nadaným lidem ukázat to, co v nich je," uvedl za organizátory Lavička.

S Khamoro, jiným festivalem romské kultury, jehož 15. ročník se koná v Praze také v tomto týdnu, si prý nekonkurují. Podle Lavičky je Khamoro velkou mezinárodní přehlídkou a obě akce se mohou doplňovat.