Čtyři z tanku a pes. A Kapitán Kloss a Otto von Stierlitz

Ostrava - Příběh čtyř polských tankistů a jejich psa Šaryka ožil koncem května na divadelních prknech. Premiéru hry Šaryk vzpomíná uvedl režisér Radovan Lipus v Divadle loutek Ostrava. Představení je určeno pro středoškoláky a starší diváky.

Lipus na přípravě hry spolupracoval s dramaturgem činohry Národního divadla moravskoslezského Markem Pivovarem. Společně už uvedli úspěšnou inscenaci Z Deníku Ostravaka, kterou loutkové divadlo uvádí už osmou sezonu.

Nyní se volnou předlohu představení stal kultovní román polského spisovatele a novináře Janusze Przymanowského Čtyři tankisté a pes. Později se dílo vydávalo pod upraveným názvem Čtyři z tanku a pes.

Ani adaptace románu, ani dramatizace seriálu

Dnes už legendární válečný příběh osádky tanku 102 a jejich věrného psa se stal populární především díky televiznímu seriálu, který byl v 60. letech podle knihy natočen. Celkem měl 21 dílů a šlo vlastně o jediný akční seriál vysílaný v zemích východního bloku. Příběhy tankistů Janka, Tomka, Grigorije, Gustíka a jejich psa Šaryka hltaly tisíce diváků.

  • „Byli to samozřejmě velcí hrdinové, velké ikony, na které jsme si všichni hráli za různými popelnicemi, ve sklepích… Všichni jsme běhali s dřevěnými pistolkami,“ říká režisér Lipus.

Neohrožené tankisty v něm čekala na dlouhé cestě za osvobozením Polska spousta bojových výzev, ale také řada humorných situací. Z nich čerpají vzpomínky statečného a mimořádně talentovaného německého ovčáka Šaryka, který je ústřední postavou chystané inscenace, připomíná produkční divadla Ivana Kytlicová.

  • „Není to ani adaptace románu, ani dramatizace seriálu,“ upozorňuje však ředitelka divadla Jarmila Hájková. „Není to reminiscence toho, co bylo. Je to inscenace o vazbách mezi národy.“

I na divadle tankisté projíždějí frontou. Na druhé straně koberce, po kterém šlapou Stalin s Hitlerem, mají totiž schovanou tajnou mapu. Pomáhají jim další románové a seriálové postavy, Kapitán Kloss a Otto von Stierlitz. Divadelníci ovšem příběh tankistů nevypráví jako válečnou idylu.

Idylka mezi Poláky a Rusy je naprostý nesmysl

Podle režiséra Lipuse je příkladně idylka mezi Poláky a Rusy v těchto příbězích naprostý nesmysl. „Vztahy Rusů a Poláků jsou pestrobarevné, někdy kruté a dramatické,“ dodává ředitelka divadla.

Herci překvapují diváky originálními výstupy každou minutu. Smích ale často mrzne na rtech. Třeba ve scéně sebevraždy Hitlera, kterou doprovází známý hit skupiny Olympic.

Více o představení na webu divadla.

Šaryk vypráví (zdroj: ČT24)