Tanec mezi cihlami

Praha - What The Body Does Not Remember - renomovaný belgický soubor Ultima Vez přivezl do Prahy obnovenou taneční inscenaci. Před čtvrtstoletím změnila představy o podobách a možnostech soudobého tance. 29. května se netradiční spojení pohybu a hudby představí v pražském Divadle Archa v novém obsazení, poprvé i s českým tanečníkem Pavlem Maškem.

Reportáž Pavly Sedliské o inscenaci (zdroj: ČT24)

Představení What the Body Does Not Remember vzniklo v roce 1987 jako první projekt choreografa Wima Vandekeybuse pro skupinu Ultima Vez. Divadlo Archa uvedlo jeho choreografii ve světové derniéře v dubnu 1997, nyní se Vandekeybus vrací na svou pražskou scénu s obnovenou verzí.

Tanečníci se při představení pohybují na scéně mezi cihlami vyhazovanými do vzduchu - tančí na hraně rizika. Nebezpečí má umocnit napětí, při tanci zkoumají lidské instinkty, prožitky ze situace, kdy tělo jedná dřív než mysl. „Představení je o přirozené reakci na určitou situaci. Je důležité moc nepřemýšlet právě proto, že je o instinktech,“ potvrdil Pavel Mašek, že to, co se na scéně odehrává nejsou žádné nacvičené pohyby, ale skutečné reakce.

Není divu, že v době svého vzniku byla inscenace What The Body Does Not Remember revolučním představením. Jen rok po uvedení, v roce 1988, získala v New Yorku tanečního Oscara - Bessie Award.

Recenzi inscenaci si budete moci přečíst zítra na webu ČT24.