Wagner je pořád in, chce ukázat Moravské divadlo

Olomouc - Na jevišti Moravského divadla v Olomouci zazněly od roku 1920 do současnosti pouze tři opery Richarda Wagnera. Olomoucká scéna toto „opomíjení“ napraví spciálním koncertem, kterým se připojí k oslavám dvou výročí spojených s významným německým skladatelem - letos si hudební svět připomíná dvě svět let od Wagnerova narození a sto třicet let od úmrtí.

Při projektu Wagner Gala se jeviště divadla promění ve velkou koncertní síň, obsadí je hudebníci i operní pěvci. „Wagnera v minulosti zavrhovali pro jeho grandióznost a délku dramatických děl, spojovali s antisemitismem a fašismem. Nad tím vším ale stojí jeho tvorba,“ domnívá se umělecký šéf olomoucké opery a operety, dirigent Miloslav Oswald.

Právě on přišel s myšlenkou uspořádat koncert s ukázkami z nejzvučnějších Wagnerových oper. Vytvořil k němu také plakát, na němž propojil Wagnerovu podobiznu s grafitti. „Moderní pojetí má zvýraznit fakt, že Wagner je stále velmi populární autor a oslovuje nejen starší posluchače, ale i ty mladé. Chceme ukázat, že tento skladatel je pořád 'in',“ vysvětlil.

Wagner celkem složil více než 110 hudebních děl, v případě oper byl vždy i autorem libreta.  Program galakoncertu je postavený na ukázkách z oper Tannhäuser, Lohengrin, Mistři pěvci norimberští a Valkýra. „Není lehké vybírat z Wagnerovy hudby jen části, protože jeho hudba plyne vcelku a nejedná se o samostatná uzavřená čísla. Kritériem pro výběr bylo prezentovat v našich divadelních podmínkách krásu melodiky a barevnost skladatelovy fantazie,“ podotkl k výběru Oswald.

Premiéra projektu Wagner Gala se uskuteční v pátek 7. června, druhá premiéra o den později. Árie z Wagnerových oper zazpívají v průběhu galavečera sólisté opery a operety Moravského divadla Magda Málková, Jiří Přibyl, Jakub Rousek, David Szendiuch a Vladislav Zápražný.