Raqib Shaw v Rudolfinu - seznamte se!

Praha - Vůbec poprvé se v Česlé republice představuje významný současný malíř Raqib Shaw. Devětatřicetiletý umělec, který pochází z Indie žije dvě desítky let v Británii a vystavoval ve významných galeriích v Evropě i USA. Pro expozici v pražské Galerii Rudolfinum byly vybrány práce z posledních let, které tvoří vrchol jeho dosavadní tvorby. Jedinečnost projektu spočívá také v tom, že byl koncipován v interakci s autorem. Výstava byla připravena ve spolupráci s Manchester Art Gallery.

Shaw divákům nabízí malbu vytvořenou specifickou technologií, maluje se znalostí klasických technik, používá přípravnou kresbu, zároveň ale usilovně hledá vlastní originální výraz. „Trvalo mi 12 let, než jsme našel správnou techniku a pak jsem se vydal za malbami s tematikou ztraceného ráje,“ řekl umělec.

Jeho díla hýří barvami, jsou zaplněné hybridními stvořeními – napůl lidmi, napůl zvířaty – jejichž chování je řízeno bazálními instinkty. Výjevy nabité bestiální energií se silným erotickým až sadomasochistickým podtextem, umisťuje na dekorativně pojaté pozadí, kde mísí bohaté vzory orientálních koberců a ornamentální prvky perských iluminovaných rukopisů z 15. století.

„Vstřebávat a interpretovat dva rozdílné póly, nahlédnout vlastní kulturu jinýma očima, je zejména pro nás Evropany velmi důležité, europocentrismus nám často znemožňuje vidět vlastní meze, vidět někam dál,“ řekl ředitel Galerie Rudolfinum a kurátor výstavy Petr Nedoma.

Největší z vystavených děl, plátno o rozměrech přibližně tři krát deset metrů, vytvářel Shaw deset let a je prý první částí trilogie. „Zachycuje můj život do 18 let, dobu, kdy jsem vyrůstal v Kašmíru, je v ní plno vegetace, stromů, zvířat, ale i různých osamělých bytostí,“ popisoval obraz.

  • Raqib Shaw / detail obrazu Ztracený ráj zdroj: Gralerie Rudolfinum
  • Raqib Shaw / detail obrazu Ztracený ráj zdroj: Gralerie Rudolfinum

Shaw nanáší emailové barvy na podklad dikobrazími ostny, je možné pozorovat, jak precizně do jasných tónů barev přimíchával bílou, jež dodala motivům plastičnosti a oslňující intenzity. To vše autor kombinuje s vkládáním štrasů a drahých kamenů, které zvyšují reliéf, živost a divokost celého výjevu. Z tradičních technik se tento způsob umělecké tvorby přibližuje příhradovému emailu, známému především ze středověkých předmětů užitého umění.

Raqib Shaw se narodil v roce 1974 v Kalkatě, vyrůstal v Kašmíru v rodině indického obchodníka se vzácnými tkaninami, koberci a šperky, v níž se liberálně propojovaly hinduistické, buddhistické a křesťanské tradice. V Indii žil do svých 18 let. V roce 1998 se odstěhoval do Londýna, kde studoval výtvarné umění na Central Saint Martins College of Art and Design.

Raqib Shaw - Galerie Rudolfinum - 7. 6. 2013 – 15. 9. 2013, vstupné: plné 130 CZK, snížené 80 CZK.