Brněnská Reduta se loučí, odchází Na zábradlí. Alles gut!

Brno – Divadlo Reduta přichází o tvůrčí tým. Novou zářijovou sezonu zahájí totiž v pražském Divadle Na zábradlí. Na rozloučenou s brněnským publikem si proto divadlo připravilo hru, ve které se ohlíží se za svou dosavadní tvorbou. Konec dobrý, všechno dobré.

Umělecký šéf Petr Štědroň, dramaturgyně Dora Viceníková a režisér Jan Mikulášek – tato trojice pobavila Brno na delší dobu naposled. A to jak jinak než divadelním šokem a vtipnými až absurdními scénkami. Divadelníci se loučili hrou Ende gut, Alles gut

Ze všeho nejvíc šlo týmu o lehkost a humor. „Pro nás je to těžké, opouštět tento prostor, ale o to víc jsme se snažili být vtipní, hraví v tom posledním gestu,“ přiznala Viceníková. Diváci díky tomu nestrávili celý večer na své sedačce, ale prolezli téměř celým divadlem. 

Reduta operovala s náročnější a rozdílnější dramaturgií, než je obvyklé, přesto si své diváky našla. Nebo spíš oni si našli ji. „Doufám, že se nám to podaří i v Praze,“ přeje si dramaturgyně. 

  • Rozlučkové představení v Redutě Ende gut, alles gut zdroj: ČT Brno
  • Představení Ende gut, alles gut začínalo jako tisková konference zdroj: ČT Brno

S Redutou, jak ji znají, se přišli rozloučit i kolegové z dalších brněnských divadel, poslední představení si nenechal ujít ani bývalý ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák. „Reduta je velmi specifické tvůrčí prostředí, které dokáže vygenerovat zcela specifické, krásné a úžasné divadlo,“ nechal se slyšet. Kolegové z „konkurenčních“ scén se shodli na tom, že se jim bude stýskat, přesto může být moravská metropole ráda, že tuto éru zažila. 

Současná Reduta se se svými diváky rozloučí ještě pětkrát – na každou z repríz jich bude moct přijít sto.

Tvůrčí tým brněnské Reduty se loučí (zdroj: ČT24)