Zahrado, otevři se!

Praha - Zajímá vás, co je u souseda za plotem? Už čtvrtým rokem máte možnost zjistit to během Víkendu otevřených zahrad, který připadá vždy na druhou červnovou sobotu a neděli. Navštívit během nich můžete nejen zajímavé veřejné parky, ale i běžně nepřístupné zahrady. Některé spojily program s pomocí po povodních.

Jinak uzavřené zahrady a dvorky zpřístupnil poprvé Londýn na konci 90. let, z Británie se pak tato akce rozšířila i do dalších zemí. V Česku patřil víkend otevřeným zahradám poprvé před třemi lety. Letos připadá na 8. a 9. června.

V hlavním městě se můžete vydat do Břevnovského kláštera nebo i na některé dvorky pražských domů, hlavní program se pak bude odehrávat v zahradách pod Pražským hradem. Lidé si zde budou moci prohlédnout poprvé (a zřejmě naposledy) odvodňovací štoly z doby baroka, které se pořadatelé rozhodli zpřístupnit v souvislosti s aktuálními povodněmi. Výtěžek z akce pomůže při obnově poškozených památkových objektů.

V Plzni provede děti lesní víla a skřítek po lesní školce Větvička, dětský program chystají také v klášterní zahradě dominikánů. V arboretu Sofronka bude k vidění největší sbírka borovic u nás a při komentovaných prohlídkách se můžete projít historickou Luftovou zahradou nebo hřbitovem Všech Svatých.

V zámeckém parku v Lednici bude spuštěn akvadukt, zahradnická fakulta připravila v Akademické zahradě divadelní program a výstavu prací o Lednicko-valtickém areálu. Do Valtic se ale vydejte i osobně, lze zde najít inspiraci v bylinkové zahradě. A na Vysočině představí sdružení Přírodní zahrady ekologický způsob zahradničení.

Celkem se do čtvrtého Víkendu otevřených zahrad zapojilo téměř sto objektů. Jejich přehled i program najdete na stránkách akce.