Shadow Dancer - tanec na ostří IRA

Dublin - Filmů o IRA bylo od 30. let dosud natočeno víc než sedmdesát. Poměrně nedávno k nim přibyl snímek Shadow Dancer, v němž se Irsko vrací do bouřlivých 90. let. Film Jamese Marshe je dramatem jedné rodiny, jejíž osudy ovlivnila Irská republikánská armáda.

Do činnosti této teroristické skupiny jsou totiž všichni zapojeni. Matku ale po jedné neúspěšné akci zatkne policie. A dá jí na výběr: buď strávit desítky let ve vězení, nebo se stát donašečem na členy své rodiny.

Ač je dramatický příběh smyšlený, mnoho okolností se zakládá na skutečných událostech, které tvůrci i herci pečlivě studovali. „Měli jsme k dispozici jen okleštěné informace o tom, co se tehdy dělo. Museli jsme se pídit po detailech až ke špičce ledovce. Někdy jsem se cítila až provinile, nebyl to příjemný pocit,“ popisuje přípravy herečka Andrea Riseboroughová.

Do role hlavního policejního manipulátora byl obsazen Clive Owen. Původně se ve filmu vůbec neměl objevit, ale scénář ho natolik přesvědčil, že nabídku přijal. Zásluhu na tom měl i režisér James Marsh. „Je dobře, že se James hodně zabýval dokumenty. Takoví režiséři mají často velmi vytříbený cit. Nacházejí v příbězích něco skutečně reálného,“ vysvětlil Owen.

Reportáž Ondřeje Moravce o filmu (zdroj: ČT24)

Shadow Dancer zaujal už na festivalu v Sundance, kde byl poprvé uveden. Do distribuce byl uveden ale až skoro po roce, do českých kin se zatím nechystá.