New York se opřel do kláves

New York - Hudba v ulicích má mnoho podob. V New Yorku se rozhodli pouliční umění podpořit trochu netradičně. Po městě rozmístili několik veřejných klavírů. Zahrát si na ně může každý.

Reportáž Ondřeje Moravce o projektu (zdroj: ČT24)

Ač se městem nesou falešné tóny, nevadí, cílem projektu není jen dát prostor hudebníkům, ale především propojit lidi. A to hned na osmdesáti osmi místech. „Myslím, že hlavně pro Newyorčany je složité se v tom svém shonu zastavit. Když ale uvidíte barevný klavír, nedá vám to. Určitě ve vás probudí vaši druhou stránku, hravou a uvolněnou,“ předpokládá Camille Zamoraová z projektu Sing for Hope. 

Pouliční klavíry mají také donutit návštěvníky města, aby nechodili jen po známých místech v New Yorku, ale aby objevovali i třeba neznámá zákoutí ve všech hlavních čtvrtích. Zahrát může kdokoli cokoli. „Je to opravdu pestré. Slyšíte Mozarta, Chopina, Beethovena. A na druhé straně slyšíte, jak hrají malé děti svoje první tóny. Nikdy nevíte, na koho tu narazíte,“ říká druhá zakladatelka projektu Monica Yunusová.

Projekt se do New Yorku vrací už potřetí. Pracovalo na něm přes tisíc dobrovolníků. Piana ale v ulicích zůstanou jen do poloviny června. Poté se přesunou do místních škol, nemocnic a dalších institucí, kde budou čekat na své nové hráče.