Divadelní Tony Awards ovládli výrobci bot Kinky Boots

New York – Američané vyhlásili vítěze nejlepšího letošního muzikálu. Prestižní ocenění Tony Award získal projekt Kinky Boots, pod jehož hudbu se podepsala americká zpěvačka s italskými kořeny a zároveň hvězda osmdesátých let Cyndi Lauperová.

Kinky Boots si mimo jiné odnesl také ocenění za nejlepší hudbu.

Titul nejlepší divadelní hry obdržela v noci na dnešek v New Yorku komedie Vanya and Sonia and Mash and Spike. Vítězství v kategorii nejlepší herečka v hlavní divadelní roli si může na účet připsat Cicely Tysonová za výkon ve hře Trip to Bountiful. Jejím mužským protějškem se stal Tracy Letts za kus Kdo se bojí Virginie Woolfové? a v kategorii muzikálů je nejlepší herečkou Patina Millerová (muzikál Pippin) a nejlepším hercem Billy Porter. Porter získal cenu právě za jeho výstup v muzikálu Kinky Boots

Příběh nejlepšího muzikálu vypráví o Charlie Priceovi, který nečekaně zdědil otcovu továrnu na výrobu obuvi. Má to ale jeden háček, díky kterému se „prosperující budoucnost“ pěkně vzdaluje – firma je na pokraji bankrotu. Charlie se snaží dostát vůli zesnulého otce a snaží se rodinný podnik zachránit. Nachází přitom nestandardního pracovního partnera, který má plnou hlavu nápadů… 

Ocenění Tony uděluje Americká liga divadel a producentů za výkony na jevištích Broadwaye. O vítězích rozhoduje zhruba 700 herců, režisérů a novinářů.

Kinky Boots autorské dvojice Geoffa Deanea a Tima Firtha byla v roce 2005 dokonce zfilmována. V českém překladu nese snímek název Sexy botky.