Před 20 lety na plátně ožili dinosauři Jurského parku

Los Angeles – Původně mělo jít o vyhlídkovou jízdu parkem, který navrátil život již dávno vyhynulým dinosaurům. Pak se ale něco zvrtlo a vše se změnilo v dramatickou honičku o život. Jurský park se stal legendou a jméno režiséra Stevena Spielberga bylo na čas nejskloňovanějším v Hollywoodu. Snímek plný masožravých predátorů měl premiéru přesně před dvaceti lety.

Na svou dobu revoluční triky v kinech nadchly a dobrodružný sci-fi příběh si na konto připsal téměř miliardu dolarů a zároveň oživil dinosauří hysterii. Největší nadšení vzbudili létající pterodaktylové a Tyrannosaurus rex. Jurský park získal tři „technické“ Oscary - za zvuk, zvukové a vizuální efekty. Příběh byl natočen podle bestselleru spisovatele a scenáristy Michaela Crichtona. 

Po mega úspěchu se režisér rozhodl natočit pokračování Ztracený svět: Jurský park, avšak úspěchu prvního filmu se nemohl rovnat. Trojku, kterou si vzal na starost filmař Joe Johnston, ohodnotila média jako propadák. Hollywoodský nováček Colin Trevorrow však hodlá park s dinosaury vzkřísit a právě natáčí jeho čtvrtý díl, který do kin vstoupí příští rok. Ruku k dílu přiložil také Spielberg - snímek produkuje. Letos do kin opět přišla původní verze Jurského parku, ovšem v novém 3D kabátě. 

Ihned po premiéře v roce 1993 zachvátila svět dinosauří horečka. Stovky firem získaly licence na využití loga a obrázků z filmu na nejrůznějších výrobcích. Pravěcí ještěři se objevili na součástech garderoby, v podobě nespočetných her, počítačových i stolních, na známkách či nálepkách nebo jako figurky určené ke sbírání. Nechyběli ani v oblasti stravování - například ve formě sladkostí či obřích hamburgerů v řetězcích rychlého občerstvení. 

Jurský park
Zdroj: ČT24/Jurassic Park.com

Česko mělo ale svého Spielberga mnohem dřív. V roce 1955 vznikl snímek Karla Zemana Cesta do pravěku, na nějž dodnes nedá dopustit velká část filmových pamětníků.