Létající sloni bojují s brakem a kýčem

Liberec - Možná že ještě nechodíte do školy (pak ani, pravda, zřejmě nečtete tento článek), ale to neznamená, že nemůžete jet na festival. Soutěžní přehlídka profesionálních loutkových divadel Mateřinka je totiž zaměřena právě na děti předškolního věku. Její tradiční maskoti - létajcí sloni - budou levitovat v ulicích Liberce od 18. do 22. června.

„Potřeba přehlídky, která soustřeďuje to nejlepší z profesionální loutkářské tvorby pro nejmenší děti, je vysoce aktuální a žádoucí. Zvláště v současnosti, kdy komercionalizační tendence v řadě sfér našeho života ovlivňují děti již od nejútlejšího věku, je důležité podstupovat možná nerovný, přesto však zásadní souboj s přívalem braku a kýče,“ domnívají se pořadatelé.

Do boje vyráží Mateřinka už několik desetiletí, na letošek připadá čtyřicáté výročí od jejího založení. Široko daleko v Evropě jediný festival profesionálních loutkových divadel zaměřený výhradně na tvorbu pro nejmenší diváky vznikl v libereckém Naivním divadle v roce 1973. Místem konání bývala střídavě města Liberec a České Budějovice; od roku 1991 se na festival můžete vypravit jen do Liberce, a to každým druhým rokem.

Na 22. ročníku s názvem Mateřinka „13“ se představí deset tuzemských divadelních skupiny, mimo jiné Divadlo Alfa z Plzně, Divadlo Drak z Hradce Králové, pražský Minor či Buchty a loutky a samozřejmě hostitelská scéna Naivního divadla. K nim se připojí šest zahraničních divadel - ze Slovenska, Španělka, Belgie nebo Švédska, přičemž značný počet představení v letošním programu je určen dětem od jednoho roku do tří let.

  • Buchty a loutky zdroj: Buchty a loutky
  • Divadlo Alfa zdroj: Divadlo Alfa

V rámci doprovodného programu si nenechte ujít pouliční představení, koncerty anebo výstavy, například výstavu loutek, které v Severočeské muezu stráví celé divadelní prázdniny.