Kultovní představení podruhé: Dyk a Prachař budou improvizovat

Praha – Režijní duo SKUTR na letošek chystá hned dva nové divadelní projekty. Pod hlavičkou STK Theatre Concept chystají divadelníci Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský třeba pokračování Kultovního představení nebo taneční inscenaci Ženy, která navazuje na díla Muži a Malá smrt.

Derniéra Kultovního představení 16. června v La Fabrice, reprízy Malá smrt 11. a 14. června na Vyšehradě, repríza Muži 30. června v Divadle Komedie.

Vzhledem k tomu, že se chystá pokračování Kultovního představení, je víc než pravděpodobné, že diváci na scéně opět uvidí herce a zpěváky skupiny Nightwork Jakuba Prachaře a Vojtu Dyka, kteří hráli v „prvním díle“. V něm se zrodilo několik postav, které v závěru představení odmrštil výbuch do vesmíru. O tom, jak se jim tam vede, vypráví právě připravované pokračování s jednoduchým názvem Kultovní představení II. 

Podle režiséra Kukučky bude zkoumat hranici mezi hudebním a divadelním tvarem, navíc bude založeno hlavně na improvizační schopnosti Jakuba Prachaře. „V podstatě navazujeme na zkušenosti z projektu hudebního divadla Goebbelsova Schwarz auf Weiss, který vznikl pro festival Struny podzimu, a také na noční kabarety Fringe festivalu v Edinburghu, kde Jakub Prachař a Vojta Dyk velmi vtipně a promyšleně hudebně improvizovali,“ doplnil jeho kolega Trpišovský. 

Taneční představení Ženy si zase pro změnu bude klást otázky, kde jsou kořeny něžného pohlaví, kde je ženská síla a co ovlivňuje jejich jednání. „Jako ženy jsme cyklické bytosti a kráčíme v kruzích důležitých zkušeností. Tyto životní milníky v našich životech zanechávají nezapomenutelnou stopu. Je to čas první menstruace, prvního milování, mateřství, porodu a posléze vstupu mezi moudré a zralé ženy. Když jsou tyto události ošetřeny rituálním přechodem, žena do nové etapy života vstupuje vědomě a podpořená blízkými lidmi,“ uvedla choreografka Adéla Laštovková Stodolová.