Pozdě, ale přece. Portishead poprvé trefili i do Česka

Praha - Portishead těší, že můžou hrát v Praze, a přejí městu, aby se rychle vzpamatovalo po povodních, píše brtiská kapela na svých stránkách. Už za dva dny rozezvučí Tipsport Arenu na pražském Výstavišti. Svým fanouškům slibují průkopníci trip hopu při české koncertní premiéře velkou podívanou.

Hudební existence Portishead se datuje od roku 1991, kdy kapelu založila zpěvačka Beth Gibbonsová s klávesistou a instrumentalistou Geoffem Barrowem. Právě on přispěl názvem – skupinu pojmenoval po pobřežním městečku kousek od Bristolu, kde vyrůstal.

Debutové album Dummy vydali Portishead v roce 1994 a hned za něj získali prestižní Mercury Music Prize. Kromě ceny rozšířili své řady krátce poté také o dalšího člena, kytaristu Adriana Utleye, který desku koprodukoval a hrál ve většině skladeb. Druhé album, nazvané jednoduše Portishead, vyšlo o tři roky později. Kapele to ale pospolu klapalo čím dál tím hůř, takže pár let se její členové věnovali vlastním sólovým projektům a produkci.

Druhý pokus si dali v roce 2005, kdy koncertovali v Bristol Academy na benefičním koncertě pro oběti tsunami. Společná deska na sebe ale nechala ještě chvíli čekat, třetí v pořadí s příznačným názvem Third spatřila světlo světa v dubnu 2008. I skladby z ní by měly na pražském vystoupení zaznít.

Co to je ale proti čekání na český koncert Portishead – 19. června u nás hrají poprvé! Jako předkapelu si přizvali londýnskou ženskou postpunkovou formaci Savages. Z Česka jejich koncertní cesta povede ještě v červnu do Německa, Nizozemska, Polska a nakonec domovské Anglie.

Recenzi na pražský koncert si budete moci přečíst na webu ČT24.