Špaček vrací Vladimíra Polívku na Místa

Praha - Dospívání, láska a pomsta hrají hlavní roli v novém, právě natáčeném filmu Radima Špačka. Při práci na dramatu Místa se sešli tvůrci předchozího Špačkova oceňovaného počinu - snímku Pouta. V hlavní roli uvidíte Vladimíra Polívku.

Pouta získala přízeň filmových kritiků a také pět sošek Českých lvů. Tvůrčí tým se v novém projektu opakuje, zapojil se do něj kromě režiséra Radima Špačka také scenárista Ondřej Štindl, producent Vratislav Šlajer a kameraman Jaromír Kačer. Jinou spojitost s psychologickým dramatem z prostředí totalitního režimu by ale diváci zřejmě hledali marně. Místa se odehrávají v devadesátých letech a jeho hrdiny jsou mladí lidé na prahu dospělosti.

„Hlavní hrdina Adam se ve vzpomínkách vrací do doby a na místa, kde vyrůstal. Jde o poslední léto, které prožil někdy v polovině devadesátých let ve svém rodném městě. Přestože dnes neví, jak to přesně bylo, to, co tehdy prožil, zásadně to ovlivnilo jeho život,“ prozrazuje z příběhu scenárista Ondřej Štindl.

Natáčení filmu Místa / režisér Radim Špaček a herci Johana Matoušková a Vladimír Polívka
Zdroj: ČT24/Bionaut Films

Život dvou devatenáctiletých kluků v nudném českém maloměstě naruší okamžik, kdy se setkají s Annou, dcerou místního prominenta. Setkání je strhává do víru napětí, touhy a také tajemství. Producent Vratislav Šlajer na scénáři oceňuje, že bere své mladé a sympatické hrdiny vážně, „nedělá z devadesátých let mafiánský opus, ale jde tu především o příběh s dynamickým a stylovým vyprávěním“.

Mladí filmoví hrdinové se nacházejí ve fázi života, kdy budoucnost, zatím poměrně mlhavá, nad nimi visí jako příslib i hrozba. Zároveň se konfrontují nejen s rodiči, ale vůbec se světem kolem. „Film zobrazuje i jistý druh uvolnění, vzdor mládí, ale i dávné příběhy magických míst, která s sebou nesou historii. Odtud také název filmu Místa,“ dodávají tvůrci. Ta filmová našli v Ústí nad Labem, Litoměřicích nebo v Praze, natáčet budou i v ateliérech České televize, která je koproducentem filmu. První klapka padla v půlce června.

Do hlavních rolí obsadil Špaček neokoukané, nicméně ne úplně neznámé herce. Adam je hereckou příležitostí pro Vladimíra Polívku, jeho kamaráda Marka hraje Jan Cina, oba už zkušenosti před kamerou mají. Představitelka Anny Johana Matoušková ale získala v Místech první velkou roli. Ve filmu se objeví také Taťjána Medvecká, Robert Nebřenský, Jiří Štrébl či slovenští herci Jakub Gogál a Ivan Romančík.