Po 20 letech zahrají v Praze Bon Jovi

Praha - Populární americká skupina Bon Jovi vystoupí dnes večer v Synot Tip Aréně v pražském Edenu v rámci světového turné Because We Can. V Praze kapela poprvé a zatím naposled hrála před dvaceti lety v září 1993 na Strahovském stadionu. Zpěvák a lídr kapely Jon Bon Jovi oslavil letos 51. narozeniny.

Program bude nabitý hity jako Livin' on a Prayer, It's My Life, You Give Love a Bad Name, Who Says You Can't Go Home. Kapela představí i nové skladby z alba What About Now.

  • „Podařilo se. Záleží na tom, jestli budeme hodnotit komerci nebo kvalitu. Co se týče kvality, patří minimálně k lehkému nadprůměru, není nejlepší v diskografii kapely, ale je velmi zdařilé. Co se týče komerční úspěšnosti, tak dobylo první příčku americké, kanadské a několika evropských hitparád,“ hodnotí album redaktor Instinktu Jan Dědek.

Do Prahy bohužel nedorazí kytarista a zakládající člen kapely Richie Sambora. Oficiálně za to můžou „osobní důvody“. Samboru zastoupí kytarista Phil X, který si podle kritiků na turné zatím vede velmi dobře. Dále se představí Tico Torres (bicí, perkuse), David Bryan (klávesy) a Hugh McDonnald (basová kytara).

Svlékneš si kvůli mně tričko?

Jon Bon Jovi, rodným jménem John Francis Bongiovi, se narodil v roce 1962 ve státě New Jersey v rodině italského přistěhovalce. Jeho otec byl holič a matka se živila mimo jiné i jako číšnice obsluhující v klubu v uniformě zajíčka. „Mí rodiče byli typičtí liberálové. Povzbuzovali mě ke snění,“ vzpomínal na ně muzikant.

John již na střední škole hrával po rockových barech. Za pomoci bratrance Tonyho, který vlastnil v New Yorku nahrávací studio, natočil skladbu Runaway. Bylo mu dvacet let a píseň sklidila nečekaný úspěch. John začal dávat dohromady svoji stálou kapelu a roku 1983 vznikla skupina Bon Jovi.

Následovala platinová alba a zástupy fanynek po celém světě. Lídr kapely si nedělá velké iluze o příčinách tehdejší popularity: „Měli jsme tři singly na prvním místě hitparády, fanynky ale mluvily jenom o jednom: Ty máš krásné vlasy! Svlékneš si kvůli mně tričko? Máš tetování?“

V roce 1988 se skupina odmlčela a její protagonisté se věnovali sólovým projektů. Obdobných oddechových přestávek si Bon Jovi dopřáli několik, vždy se však dokázali vrátit na výsluní.

Ally McBealová a Barack Obama

Se svojí ženou Dorotheou se Jon Bon Jovi zná již ze střední školy, vzali se v roce 1989 a mají spolu dceru Stephanii a syny Jesse, Jacoba a Romea. Kromě muziky se Jon věnuje i herectví, zahrál si třeba v populárním sériálu Ally McBealová. Jon se angažuje i politicky: podporoval demokratické kandidáty na prezidenta Ala Gora, Johna Kerryho i Baracka Obamu.

Mimo politiky je výrazně činný i v humanitární sféře. Byl jmenován do rady Bílého domu prezidenta Obamy pro řešení společenských problémů; jeho nadace Soul Foundation mimo jiné přispěla třemi miliony dolarů na útulek pro bezdomovce ve Filadelfii.

Bon Jovi / Because We Can / 24. června od 18:00 (vstup od 17:00) / Synot Tip Aréna, U Slavie, Praha 10