Sólo na lesní roh: Tuhle muziku chci mít na stole

Praha – Hornista Přemysl Vojta je další český muzikant, kterému se podařilo prosadit se v zahraničí. V současnosti hraje jako sólohornista v Konzerthausorchestru Berlín a působí také jako pedagog na Universität der Künste Berlin. Supraphon nyní vydal jeho první sólové album, na kterém vzdal poctu pražské moderně dvacátého století. O hře na lesní roh promluvil v pořadu Kulturama.

Desku Pražská moderna pro lesní roh natočil Vojta i navzdory tomu, že nejde o prvoplánově líbivou hudbu. Album přináší skladby Klementa Slavického, Emila Hlobila, Zdeňka Šestáka a Jaroslava Kofroně.

„Bavil jsem se o tom s odborníky a všichni mi radili, ať se raději vrhnu na něco jiného, na klasické skladatele, jako jsou Beethoven, Schumann nebo i Hindemith. Ale já si přece jen myslím, že tohle patří ke mně. Přemýšlel jsem o tom tak, že tohle je moje první sólové CD, může být i poslední, a co chci mít na stole, já právě tahle muzika,“ říká Vojta.

  • „Tato nahrávka je moje investice do hudby ve světě neznámých skladatelů, kteří zažili druhou světovou válku, okupaci, osvobození, okupaci osvoboditeli a šikanu komunismem,“ vysvětluje Vojta v bookletu.

Přemysl Vojta se narodil roku 1983 v Brně. Je laureátem různých mezinárodních soutěží – v Bratislavě, Brně či Vidnavě. V září roku 2010 dosáhl svého největšího úspěchu na Mezinárodní soutěži ARD v Mnichově, kde získal první cenu, cenu publika, zvláštní cenu za uvedení skladby od Jörna Arneckeho a zvláštní cenu Nové filharmonie Vestfálsko.

Poslechněte si rozhovor s Přemyslem Vojtou a ukázku z nového CD:

Hornista Přemysl Vojta (zdroj: ČT24)

Jako sólohornista působil na akademii Staatskapelle Dresden, v Pražské komorní filharmonii, Staatskapelle Berlín a od roku 2009 v Konzerthausorchestru Berlín. V současnosti působí také jako pedagog na Universität der Künste Berlin.

Kolik je dechových kapel

Vojta se zabývá hrou na dechové nástroje od svých šesti let, kdy na ZUŠ Jaroslava Kvapila začal hrát na zobcovou flétnu. K lesnímu rohu se dostal o čtyři roky později. Studoval na Pražské konzervatoři a berlínské Universität der Künste.

  • „Babička, když jsme přemýšleli o nástroji, říkala, že mám jít na hornu, že se mám rozhlédnout, kolik je dechových kapel, a tam se můžu v nejhorším uživit,“ vzpomíná Vojta, proč si vybral právě lesní roh.

Během své sólové dráhy už vystupoval mimo jiné se Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu, RSO Stuttgart Vídeňským a Mnichovským komorním orchestrem, Novou filharmonií Vestfálsko, Orchestrem státního divadla Wiesbaden, Kanagawa Philharmonic Orchestra nebo Pražskou komorní filharmonií.

Pro Supraphon natočil spolu se Smetanovým triem hornové trio Johannese Brahmse. Letos debutoval u stejného labelu sólovým CD se skladbami české moderny „French Horn in Prague“.

Více o novém CD hledejte na webu Supraphonu.