Co všechno dokáže loutka, zjistíte v Chrudimi

Chrudim - Loutkáři z celé republiky a také hosté ze zahraničí se už po dvaašedesáté sjeli do Chrudimi na přehlídku amatérské divadelní tvorby Loutkářská Chrudim. Divadelní představení doplňují výtvarné dílny i odborné semináře. Do 4. července bohatý program nabízí 35 inscenací nejrůznějších forem a žánrů, určených dětem i dospělému publiku, které byly vybrány z deseti výběrových přehlídek.

Domácí i zahraniční návštěvníci obdivují především kreativitu jednotlivých loutkářů, ale i bohatý doprovodný program, který letos nabízí 10 odborných seminářů vedených profesionálními umělci a špičkovými odborníky nejen z České republiky. Zahraničním lektorem je Simon T. Rann z Divadelní společnosti Philippa Gentyho z Francie.

Tento svérázný umělec je ve společnosti Philippa Gentyho přes 17 let interpretem, hrál ve více než 700 představeních ve 30 různých zemích. Pravidelně vede workshopy po celém světě a seznamuje na nich s technikou a postupy Gentyho divadla. Master Class Simona T. Ranna vznikl ve spolupráci s Budilovou divadelní školou/Budil Theatre School/CZ/.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Jak náročná je výroba loutek a že se dají použít i méně obvyklé materiály, jako je třeba chléb nebo rohlíky, ukazují výtvarné dílny. V nich si zájemci za asistence zkušených loutkářů mohou vyrobit jednoduchou loutku nebo celé loutkové divadlo.