Hanáková v demisi poslala dům na Václaváku k zemi

Praha - Ministryně kultury v demisi Alena Hanáková (TOP 09) rozhodla, že dům na rohu pražského Václavského náměstí a Opletalovy ulice nebude památkově chráněn. Majitel jej může zbourat.

"Ministryně kultury Alena Hanáková se rozhodla na základě doporučení rozkladové komise, která se sešla minulý pátek. Komise se plně ztotožňuje s názorem, že dům stojí v chráněné pražské památkové zóně, která je zapsána na seznamu UNESCO a tím je chráněna. My nemůžeme účelově vyhlašovat další nemovitosti za kulturní památky. Protože majitel již dům nabyl v dobré víře, na základě rozhodnutí magistrátu hlavního města Prahy, my bychom vlastně vystavovali Českou republiku možnosti arbitrážního řízení,“ komentovala situaci mluvčí Ministerstva kultury ČR Lenka Brandtová.

Dům, o který se již dlouhou dobu vedou spory, nese číslo popisné 47, byl postaven v roce 1880 v novorenesančním stylu. Přestavěn byl v roce 1920 do své modernistické podoby. Podle záměru firmy Flow East, která je vlastníkem domu, by měl být nahrazen tzv. Květinovým domem s kancelářemi a obchody.

Proti záměru dům z počátku 20. století nahradit rozměrnou novostavbou nepřetržitě protestují někteří odborníci, kteří tvrdí, že ministerstvo kultury by mělo hájit spíš zájmy státu v oblasti památkové péče než zájmy soukromého investora. Dvakrát podali návrh na prohlášení domu za kulturní památku. Na základě toho prvního nezahájili úředníci řízení o prohlášení domu za památku, později se ale podnětem začali zabývat. Seznali tehdy, že dům vykazuje vysoké umělecké, urbanistické a architektonické hodnoty. Nicméně na konci řízení, které trvalo od dubna do října 2012, je stanovisko, že dům památkou nebude, což dnes ministryně kultury potvrdila.