Blázni komedianti hrají i v létě

Praha - Letní divadelní přehlídky pod širým nebem se v Praze rozjely naplno. Již od 25. června v areálu Nejvyššího purkrabství Pražského hradu běží oblíbené Shakespearovské slavnosti, které do 20. července nabízejí Sen noci svatojánské s Vandou Hybnerovou a Davidem Prachařem v hlavních rolích. Zároveň od 3. do 20. července se hraje i na nádvoří Lichtenštejnského paláce Hudební fakulty AMU na Malostranském náměstí, konkrétně jde o inscenaci Zkrocení zlé ženy, jejíž tvůrci upozorňují, že se z provozních důvodů zrušila repríza 14. července. Příští týden slavnosti začnou v Brně a pak v Ostravě, zahájeny už byly i v Bratislavě a uskuteční se i ve Zvolenu. Celkem nabízí osm Shakespearových inscenací, naplánováno je na všech místech dohromady 153 večerů.

Pražské Studio Dva, které 18. září otevře svou stálou scénu v suterénu paláce Fénix, pořádá od konce června na Vyšehradě Léto hereckých osobností. Po one woman show s Evou Holubovou Hvězda v režii autora Patrika Hartla je na programu komedie Mira Gavrana Vše o ženách s Annou Šiškovou, Janou Krausovou a Jitkou Schneiderovou. Ve dnech 10. a 11. července na ni naváže tragikomedie Otevřené manželství, v níž se představí Jana Krausová a Karel a Marian Rodenovi.

Na Vyšehradě, stejně jako na Letní scéně Divadla Ungelt pod Loretou, mají kryté jeviště - případné nepřízni počasí jsou proto vystaveni jen diváci. Ungelt rušil koncem června kvůli silnému dešti jednu reprízu amerického dramatu Deštivé hry, náhradní představení bude koncem srpna. V těchto dnech se divákům na této scéně představuje původní komorní muzikál o Sidonii Nádherné Touha jménem Einodis s Martou Kubišovou a Anetou Langerovou v hlavních rolích. Koncem července se do Ungeltu vrátí loňská novinka Sklenice vody.

  • Touha jménem Einodis autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK
  • Deštivé dny autor: Marie Krbová , zdroj: Divadlo Ungelt

V Divadle v Celetné od 15. do 20. července zájemce přivítá festival Nultý bod, který bude hostit účastníky týdenního workshopového projektu Performing Arts fot the Future a který dále spolupracuje s pouličním Mezinárodním festivalem Za dveřmi. Úspěšnou inscenaci Mikulášovy prázdniny na stejné scéně od 23. července uvedou členové spolku Kašpar. Oproti tomu scéna Laterny magiky nabízí od 11. do 13. července tři reprízy úspěšné inscenace Cocktail 012 - The Best of, což je komponovaný pořad, který přináší průřez repertoáru Laterny magiky ze současnosti i minulosti formou nejoblíbenějších scének z různých titulů.

  • Pouliční umění autor: Martin Divíšek, zdroj: ISIFA/VLP
  • Kouzelný cirkus zdroj: Laterna magika