Správný muž ve špatnou dobu? Fajt Národní galerii nemá jistou

Praha - Vratká je židle čerstvého ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Uznávaný kurátor na ní sedí sotva týden. Ministryně kultury v demisi Alena Hanáková ho jmenovala těsně před odchodem z funkce, jejímu nástupci Jiřímu Balvínovi ale vadí, že Fajt byl do šéfovského křesla dosazen bez soutěže.

Odvolanému ředitel NG Vladimíru Röselovi chyběla podle ministerstva kultury koncepce, Fajtovi teď zřejmě bude scházet čas. Říká se, že je správným mužem na správném místě, jen ve špatnou dobu. „Uvědomuju si, že celé načasování nebylo úplně optimální,“ nepopírá Fajt.

„Celé toto jmenování je velmi nešťastné a vyvolává řadu dotazů, proč k tomu došlo takto kuriózním způsobem - na poslední chvíli. A to není dobře, je znevažována jak osobnost Jiřího Fajta, tak celá Národní galerie,“ domnívá se historik umění Tomáš Vlček.

O novém řediteli Národní galerie se vyjednávalo od dubna. Ministryně v demisi ho jmenovala na poslední chvíli - bez výběrového řízení. „Paní ministryně je o svém rozhodnutí přesvědčena,“ vzkázala Hanákové mluvčí Lenka Brandtová, že její šéfová považuje jmenování Fajta za dobrý krok. Od středy ale začne o budoucnosti Národní galerie rozhodovat nový ministr kultury Jiří Balvín - a ten si tak jistý není.

„S největší pravděpodobností bych se snažil vyhlásit nové veřejné výběrové řízení,“ zvažuje. „Já se v žádném případě už ničeho takového zúčastňovat nebudu,“ odmítá ale Fajt, že by se v takovém případě o křeslo šéfa NG ucházel. „Už jsem ho absolvoval dvakrát,“ připomněl. 

Do konkurzů na generálního ředitele NG se přihlásil v letech 2010 a 2011. V prvním z nich ho odborná komise doporučila tehdejšímu ministrovi Václavu Riedlbauchovi jmenovat, ten ale nechal rozhodnutí na svém nástupci Jiřím Besserovi. Ve finále výběrového řízení, které Besser vyhlásil, se rozhodovalo mezi kurátorem Fajtem a ekonomem Vladimírem Röselem. Přednost dostal k nelibosti velké části odborné veřejnosti Rösel. 

O tento konkurz se prý Hanáková při svém rozhodnutí opírala. „Jeho pozice je velmi vratká. Sotva na ni může vydržet déle než jeho předchůdce,“ předpovídá ale Fajtův osud v čele galerie Magda Němcová, místopředsedkyně odborové organizace NG. Fajt už při svém jmenování uvedl, že toto rozhodnutí vnímá jako odborné a nepolitické a že podle něho byly zváženy jeho odborné kvality a kompetence. Je prý připraven se funkce k 1. září ujmout.