Výstavní festival Cabanovy Vary

Galerie umění Karlovy Vary každoročně pro letní výstavní sezonu a zejména pak pro mezinárodní filmový festival připravuje speciální výstavu, která se nějakým způsobem dotýká problematiky filmu. Vídáme tady práce scénografů, výtvarná řešení nejrůznějších filmových prostředí, kostýmy, návrhy, skici, modely… Představovány jsou také práce samotných tvůrců, režisérů a herců, plakáty, fotografie, obrazy, objekty a díla, která prostě nejrůznějším způsobem s filmem souvisí. Letos si kurátorka Lenka Tóthová vybrala opravdu dobře – věnovala se přímo práci bratrské tvůrčí dvojice Michala a Šimona Cabanových.

Ti již 18 let vytvářejí nejen výtvarné řešení prostředí, ve kterém se pak bezmála dvoutýdenní festival odehrává, tj. prostory lázeňského hotelu Thermal a nejrůznější výtvarná a propagační pojednání dalších městských prostor, ale zejména velkou zahajovací (a závěrečnou) show, která ladí s celkovým pojetím toho kterého ročníku. Tady je úžasně využit talent obou bratrů – Michala, organizátora, producenta a režiséra, a Šimona, výtvarníka, absolventa Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Do svých realizací, i těch pro filmový festival, vnášejí rozvinutou a kultivovanou poetiku někdejší baletní jednotky Křeč, kterou počátkem osmdesátých let zakládali. BJK mísila prvky nejrůznějších divadelních žánrů – baletu, opery, činohry, pantomimy, tance a zejména pak vzrušujícího fenoménu normalizační doby - rocku. Pracovala nečekaně se zvukem a světlem.

Cabani, jak se jim začalo záhy říkat, mají na svém tvůrčím kontě výrazné realizace, a to ať již z oblasti jevištní tvorby (strhující Show Tomáše Tracyho, tehdejší Palác kultury v Praze, Příhody lišky Bystroušky v Národním divadle nebo Candide ve Státní opeře), tak filmu (Don Gio, Pražská pětka). Umí vytvářet zajímavé atypické módní přehlídky, vizuály velkých prezentačních akcí prestižních firem. Všude kraluje jejich vtipná, bezbřehá fantazie, radost z překvapení, pohybu, hudby…

Současná karlovarská výstava, na níž se oba bratři tvořivým způsobem podíleli a kterou podpořili i finančně, je bez přehánění přitažlivou atrakcí. Diváka zaujmou už galerijní výkladce, kde je možno si prohlédnout v životní velikosti nejrůznější vtipné kostýmy, vytvořené pro jednotlivé festivalové show. Uvnitř, ve výstavním sále, pak na stěnách poblikávají vedle sebe seřazené velkoplošné barevné televizní obrazovky, kde vidíme části jednotlivých zahajovacích ceremoniálů. Obrazovky jsou střídány fotografiemi, kresbami, skicami, příslušnými k tomu kterému ročníku.

  • 41. MFF Karlovy Vary zdroj: Galerie umění Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4846/484573.jpg
  • 33. MFF Karlovy Vary zdroj: Galerie umění Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4846/484570.jpg
  • 47. MFF Karlovy Vary zdroj: Galerie umění Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4846/484574.jpg
  • 44. MFF Karlovy Vary zdroj: Galerie umění Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4846/484571.jpg

Samozřejmě je na co se dívat - každá vstupní show je zcela originální, nepodobá se ničemu, co by divák měl možnost kdekoliv zhlédnout, svojí originalitou tak přitahuje a možná i šokuje, vždy však pobaví poměrně četné návštěvnictvo. To se samozřejmě nechá s chutí unášet například vlnami, s účinkujícími se mění v mimozemšťany, soubory baletek, prostě si zopakují onu „pěnu“ zahajovacích a finálních večerů našeho jediného velkého mezinárodního festivalu. Připomínám ještě, že v týmu s bratry Cabanovými stále pracují i fotograf Tono Stano a grafik Aleš Najbrt.

Vtipná, nápaditá a v žádném případě nenudící výstava by měla být vhodným doplňkem vašeho letošního letního výletu do Karlových Varů.

CABANI - 18 LET PRO MFF KARLOVY VARY. Kdy a kde: Galerie umění Karlovy Vary, Goethova stezka 6, 360 01 Karlovy Vary; otevřeno denně mimo pondělí 10:00-17:00, výstava potrvá do 25. srpna t. r.