Jazz na každé náměstí!

Praha – „Kvalitní hudba je určena všem, ne jen někomu,“ tvrdí jazzový kytarista Rudy Linka a už několik let toto své motto uvádí také do praxe. Bohemia Jazz Fest, jehož je pořadatelem, zaplní letos devět tuzemských náměstí umělci z dvanácti různých zemí. Hrát se bude kromě jazzu také blues, funk a world music. A to všechno bez vstupného. Souběžně s Bohemian Jazz Festem probíhá i hudební festival Prague Proms – do Prahy kvůli němu dorazila další jazzová hvězda trumpetista Wynton Marsalis.

Úvodní koncerty odehrají hudebníci v Praze na Staroměstském náměstí 10. a 11. července, kde veterán české bluesové kytary Luboš Andršt spojí své síly během pódiové jam session s Rudym Linkou. Poslechnout si budete moci severské The Kokko Quartet nebo americkou kapelu Medeski Martin & Wood.

„Žiju v New Yorku a tam se to stává velice často, že to město nabízí svým občanům věci zadarmo a věci, který jsou na nejvyšší úrovni, která vůbec může existovat,“ říká Linka. Plány Rudyho Linky přitom nekončí na náměstích českých měst, jeho další velkou metou je vybudovat jazzový klub s bezkonkurenčním výhledem - přímo na střeše Rudolfina.

V osmém ročníku přehlídky ze Spojených států dorazí také The Terence Blanchard Quintet, jazzová zpěvačka Cécile McLorin Salvant a kytarista Ralph Towner. Chcete raději funk? Z Berlína přijede the Mo'Blow quartet.

Rozpálené latinskoamerické rytmy? Není nad perkusistu Marca Loba, který dorazí až z Brazílie. Jazz s exotickým nádechem? Holandská skupina Arifa se skládá z hráčů z Rumunska, Turecka, Německa a Nizozemí a hraje inovativní směs tradiční a moderní hudby.

Svět toto léto přijíždí do České republiky, upozorňují pořadatelé festivalu. Postupně se zastaví v devíti městech: Praha (10. a 11. 7.), Plzeň (12. 7.), Domažlice (13. 7.), Tábor (14. 7.), Liberec (16. 7.), Olomouc (17. 7.), Brno (18. 7.), Zlín (19. 7.), Prachatice (20. 7.).

Program je v každém místě jiný.

Reportáž Petra Kořínka (zdroj: ČT24)

V rámci festivalu Prague Proms dnes také vystoupí americký jazzový trumpetista Wynton Marsalis dnes vystoupí ve Smetanově síni pražského Obecního domu. Dvaapadesátiletý rodák z New Orleans se představí s bigbandem Jazz at Lincoln Center Orchestra, jehož je zakladatelem a šéfem.

Ve své tvorbě se Marsalis často vrací ke kořenům jazzu, které hledá v různých prostředích. Například jedna z jeho posledních skladeb se jmenuje Congo Square podle ulice v New Orleans. „Bylo to jediné místo z celých Spojených států, kde otroci měli dovoleno hrát na ulici na bubny,“ vysvětlil Marsalis, který je je autorem stovek skladeb jazzových, píše pro newyorské špičkové baletní soubory, vážnou hudbu pro soubory komorní a patří tak mezi nejúspěšnější a nejuznávanější hudebníky současného světa.