Beckettův rukopis Murphyho byl vydražen za milion liber

Londýn - Rukopisy románu irského spisovatele Samuela Becketta byly vydraženy v Londýně za skoro milion liber, tedy 30 milionů korun. „Jde nepochybně o nejdůležitější rukopisy kompletního románu moderního britského nebo irského spisovatele, který se objevil v aukci za mnoho desetiletí,“ uvedl odborník na literaturu Peter Selley.

Kupcem se stala Univerzita v Readingu na jihu Anglie, která za rukopisy románu Murphy zaplatí 962 500 liber. Aukční síň Sotheby's odhadla výnos na 800 tisíc až 1,2 milionu liber. Rukopisy sestávají z šesti sešitů, v nichž je děj mnohokrát revidován.

  • V rukopise jsou různé čmáranice a karikatury dalšího irského spisovatele Jamese Joyce a také britského komika Charlieho Chaplina, kteří měli velký vliv na Beckettovu tvorbu.

Román Murphy napsal Beckett mezi srpnem 1935 a červnem 1936, kdy podstupoval psychiatrickou léčbu kvůli těžkým depresím. Hrdinou knihy je vzdělaný mladík, který se nedokáže zapojit do okolního života. Zmítá se mezi touhou po milence-prostitutce a úplným uzavřením se do vnitřního světa. Román je psán pod vlivem dadaismu a surrealismu.

Rukopisy Samuela Becketta
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Samuel Beckett, který se narodil v dubnu 1906 a zemřel v prosinci 1989, se jako mistr prózy etabloval pozdější, ještě románovou trilogií Molloy, Malone umírá a Nepojmenovatelný, jíž položil základy postmoderní prózy. Nejvíc se proslavil dílem dramatickým, a to zejména hrou Čekání na Godota, v níž vedou bezcílný dialog dva tuláci marně čekající na kohosi, kdo by prolomil jejich beznaděj a změnil jejich osud. Drama, uvedené poprvé před 60 lety, způsobilo převrat na poli moderního divadla.