Místa vs. Pouta. Který Špačkův film bude úspěšnější?

Praha – Zbývá už jen osm dní do konce natáčení nově chystaného česko-slovenského filmu Místa. Režisér Radim Špaček přenese diváka prostřednictvím scénáře Ondřeje Štindla do první poloviny devadesátých let, kde se stane svědkem dospívání trojice mladých lidí. Očekávání jsou veliká – na snímku se totiž sešel stejný tvůrčí tým, jenž má na svědomí oceňovaný film Pouta.

„My už jsme na sebe zvyklí a asi na sebe slyšíme. Štáb je navíc dost mladý, takže se nám i docela dobře a rychle pracuje,“ vysvětlil režisér, proč při Místech odpadl obvyklý stres z natáčení. V hlavních rolích se představí Vladimír Polívka a Johana Matoušková, pro kterou jde o vůbec první zkušenost před kamerou.   

Místa vyprávějí příběh o dospívání v českém pohraničí v první polovině devadesátých let. Přesto se štáb vyvaroval detailní rekonstrukci doby víc, než by bylo nutné. „Hlavní hrdina Adam se ve vzpomínkách vrací do doby a na místa, kde vyrůstal. Jde o poslední léto, které prožil někdy v polovině devadesátých let ve svém rodném městě. Přestože dnes neví, jak to přesně bylo, to, co tehdy prožil, zásadně to ovlivnilo jeho život,“ prozrazuje z příběhu scenárista Ondřej Štindl. 

Pouta
Zdroj: ČT24/ČT

Předchozí Špačkův počin – Pouta– získal pětici Českých lvů včetně těch nejdůležitějších: za film, režii a scénář. Není se tedy co divit, že jsou současná očekávání stejně vysoká. Režisér si je toho sám vědom. „Nerad bych zklamal,“ přiznává. 

„Když se vytvoří takový osvědčený tým, jako byl kolem film u Pouta, tak člověk vždy čeká, s čím přijdou příště, a nejvíc se bojí, že to bude něco stejného. Místa nejsou stejná. Jestli ten film bude takový jako scénář, tak je to velký krok dál,“ míní ale Tomáš Baldýnský z kreativního týmu České televize, která Místa koprodukuje.

Nový film Místa už finišuje s natáčením (zdroj: ČT24)

Zdali se snímek dočká oslavných kritik, se ukáže teprve příští rok – diváci ho totiž v kinech uvidí až na jaře.