Český Krumlov patří hudbě všech žánrů

Český Krumlov – V krásném prostředí historického města na břehu Vltavy se od 19. července do 17. srpna se koná již 22. ročník letní hudební přehlídky Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který nabídne široké spektrum hudby v podání renomovaných umělců. K největším zážitkům letošního ročníku bude jistě patřit pěvecký recitál mezzosopranistky Elīny Garanči, která festival zahájí operním recitálem za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu, rezidenčního tělesa festivalu.

„Mám ráda podobné koncerty, vážím si jich pro uvolněnou atmosféru, které se snažím přizpůsobit odlehčenější repertoár. Jsou to zvláštní koncerty, vedle hudby slyším zpívat ptáky a zvyky letadel i aut,“ žertovala Garančová, která se v Krumlově představí v programu z francouzských operních árií 19. století. Vystoupí jako Johanka z Arku, zrádná Dalila, královna ze Sáby i jako temperamentní Carmen.

Šestatřicetiletá pěvkyně je v současnosti jednou z největších hvězd světové operní scény. Vystupuje s předními orchestry a objevila se na jevištích většiny slavných operních domů. Kritici oceňují zejména její muzikálnost, hlasovou techniku, inteligentní přístup ke zpěvu, dramatický potenciál i osobní půvab. Narodila se v Rize, kde také vystudovala Hudební akademii.

„Bohužel, z finančních důvodů jsme museli zrušit dvě velké hvězdy, o které jsme dlouho usilovali. Jedná se o americké vokální sexteto Take 6 a k naší velké lítosti jsme museli též odvolat proslulého houslistu Maxima Vengerova, který měl festival zakončit,“ se smutkem informoval ředitel festivalu Jaromír Boháč.

V programu ale tentokrát nebude chybět symfonická pocta legendární kapele Queen, jejíž provedení loni v létě zhatilo počasí: The Queen Symphony pod taktovkou skladatele Tolgy Kashifa. „Skupina Queen se stala ztělesněním syrového hudebního projevu, který však vyvěrá z řemeslně pečlivě provedených nahrávek a vystoupení. Jejich tvorba proto představuje nejen dar, ale neoddiskutovatelný umělecký odkaz dalším generacím. V mnoha ohledech totiž hudba skupiny Queen ztělesňuje průlom ve vzájemném ovlivňování rocku a klasické hudby. Zvuk jejich písní je evidentně rockový, ale když je rozložíte na prvotní částice, zjistíte zajímavou věc: jádro jejich kompozic poslouží jako hodnotný základ pro tvorbu symfonického charakteru,“ řekl o zrodu svého díla Kashif.

Rozhovor s Jaromírem Boháčem, ředitelem festivalu (zdroj: ČT24)

Festival nabídne mimo jiné i gratulační koncert k 25. výročí založení skupiny Čechomor, pěvecký recitál basbarytonisty Adama Plachetky, flamenco v podání španělského kytaristy Carlose Piñany či sérii komorních koncertů v Maškarním sále českokrumlovského zámku.

Na pódium Pivovarské zahrady se vrátí zpěváci z Broadwaye s populárními melodiemi z muzikálů a rockových oper a tzv. národní večer zaměřený na kulturu a gastronomii některé země či regionu.

Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov. Tentokrát to bude koncert fenomenálního jihokorejského klavíristy Kun Woo Paika, který se uskuteční 2. srpna 2013 v Zámecké jízdárně a zazní na něm Rachmaninovův klavírní koncert č. 3.

Program Mezinárodního hudebního fetivalu Český Krumlov naleznete zde