Usaďte se v nové pracovně architekta Karla Absolona

Brno – V moravské metropoli vyrostl nový památník zasvěcený architektovi Karlu Absolonovi. Jeho hlavní část v Dietrichsteinském paláci tvoří Absolonova pracovna. Veřejnost si jeho jméno může spojit mimo jiné s nálezem legendární sošky Věstonické Věnuše nebo s objevem podzemní říčky Punkvy v Moravském krasu.

Pracovna Karla Absolona (zdroj: ČT24)

Karel Absolon, legendární archeolog patřil bezpochyby k nejpřednějším a ve světě nejznámějším českým vědcům. „Je to taky významný muzeolog, protože se zasloužil o vybudování muzea Anthropos. A zde už také poprvé byl instalován nejúspěšnější exponát této výstavy, a to mamut v životní velikosti, který mu sponzoroval Tomáš Baťa,“ přiblížil kurátor a vedoucí Pavilonu Anthropos Petr Kostrhún. 

Po válce se ale speleolog ke svým projektům už nedostal. Alespoň tedy pracoval s mladými a nadějnými vědci v bytě ve Všetičkově ulici, kde měl být jeho památník postaven. Jenže byt byl údajně ve velmi špatném stavu a vyžadoval značné opravy. S nimi však uživatelé domu nesouhlasili, a i navzdory tlaku magistrátu se nepodařila změna prosadit. 

Ústav Antrhopos tak byl odkázán na vlastní prostory. Ty zkonstruovali do věrné kopie Absolonovy pracovny, jedinou výjimkou bylo to, že se do prostoru nevešlo tolik knih. Zařízení bytu odkázala muzeu Absolonova manželka. Část expozice se věnuje i jeho dědečkovi Jindřichu Wanklovi. Ten je považovaný za otce moravské archeologie. 

Otevření výstavy se přidá k dalším významným výročím. Letos uběhlo osmdesát let od zpřístupnění Punkevních jeskyní a dna Macochy vodní plavbou po podzemní říčce Punkvě. A taky sto pět let, co Absolon nastoupil jako zaměstnanec do Moravského zemského muzea.