Drogové Heli - větší než malé množství polemiky

Mexiko - Snímek Heli, který vyhrál na letošním festivalu v Cannes cenu za režii, vypráví o životě nelegálních mexických přistěhovalců ve Spojených státech. Drama režiséra Amata Escalanteho se představilo v mexických kinech a vyvolalo polemiku. Už v Cannes rozdělilo filmové kritiky.

Reportáž o filmu Heli (zdroj: ČT24)

Film plný násilí podle některých jen rozdmýchává brutalitu drogové války v zemi. „Cítím to tak, že je to něco, co má být vidět. Lidé by o tom měli mluvit,“ oponuje ale režisér Escalante, že diváci by nad drogovými problémy neměli zavírat oči.

Heli je příběhem dělnické rodiny, která se zapletla do války drogových kartelů. Ukazuje zemi, kde jsou zabíjení, únosy a mučení na denním pořádku - a lidé to tak začínají brát. Právě proto je podle představitele jedné z hlavních postav důležité podobné filmy točit. „Ten film ve mě zanechal pocit, že přestože se lidem takové hrozné věci stávají už jenom proto, že jsou součástí určité společnosti, oni to nakonec překonají a žijí dál. Ten film dává naději,“ domnívá se Ramon Alvarez.

Válkám drogových kartelů, které spolu bojují o kontrolu nad obchodem s narkotiky do Spojených států, padlo v posledních sedmi letech v zemi za oběť 70 tisíc lidí. Úřady proti nim nasadily armádu, která zadržela šéfa jednoho z nejhledanějších narkobossů - šéfa kartelu Zetas. Je to první velký úspěch nového mexického prezidenta Enriquea Peni Nieta.