Příběhy a hudba v architektuře Daniela Libeskinda

Brno - Silné emoce, silné příběhy a výrazná symbolika stojí za stavbami amerického architekta polského původu Daniela Libeskinda. Projekty autora mimo jiné nové podoby Světového obchodního centra v New Yorku představuje výstava Architektura je řeč v Galerii Architektury Brno.

Architektura musí mít příběh jako každý člověk, tvrdí Libeskind. Tragický příběh provází jeho zřejmě nejznámější projekt Memory Foundations (Základy paměti), který vyroste na místě newyorských Dvojčat, zničených během teroristického útoku 11. září 2001. Nejvyšší budovou obnoveného centra bude Freedom Tower (Věž svobody), která je svými 1 776 stopami (541 metry) připomínkou roku, kdy byla vyhlášena americká nezávislost.

Podle kurátora výstavy Gabriela Kurtise zahrnuje Libeskind do projektu historii a kontext místa a snaží se vytvořit stavbu s duší. „Klíčovým slovem byl život, vítězství života. Teroristé mohli zničit budovu, ale nemohli zničit život,“ potvrzuje sám architekt. „Když se tam postavíte, pocítíte jinou gravitaci, jinou teplotu, jiný New York. Bude to inspirující místo,“ přeje si.

Silné emoce vyvolává i jiná jeho už existující stavba – Židovské muzeum v Berlíně. „Tento projekt charakterizoval Libeskind, dítě z židovské polské rodiny, jako prázdno po holocaustu,“ doplnil historik architektury Pavel Havlík. Upozornil také, že Libeskindovu tvorbu výrazně ovlivňuje hudba, kterou původně studoval: „Berlínský památník popisuje v notové osnově a tematicky se váže k Schönbergově nedokončené opeře.“

Libeskind je také autorem židovských muzeí v Kodani anebo San Francisku, výškové kancelářské budovy v Soulu nebo největšího evropského nákupního a relaxačního centra v Bernu. O podobu své architektury často bojoval, naposledy s newyorskémi developery. Její duši a příběh nakonec obhájil, stavba má být dokončena v roce 2020. Na výstavu v Brně můžete ale zajít jen do 3. září tohoto roku.

Nebude to ale zřejmě poslední příležitost si Libeskindovu tvorbu prohlédnout. Výstava Architektura je řeč je totiž evropským putovním projektem, připraveným občanským sdružením SPOK - spolek pro ostravskou kulturu.