Matta Damona nelze minout. Na plátně ani v kosmu

Los Angeles - Netradiční postapokalyptické sci-fi Elysium je jedním z nejočekávanějších hollywoodských letních blockbusterů. Film měl tento týden premiéru v Los Angeles. Po červeném koberci se prošla Judie Fosterová nebo jeden z nejobsazovanějších herců letošního roku - Matt Damon.

Na začátku léta se ukázal jako sladký sedmnáctiletý homosexuál ve filmu Liberace. Konec léta stráví v pro něj typičtějí roli - jako vězeň z ghetta bojující proti orwellovsky překroucené společnosti. V roli Maxe se Matt Damon vydává bojovat proti elitám - zatímco běžní lidé žijí na zemi v totálním chaosu, bohatí pohlaváři si užívají nebeský klid na umělé kosmické stanici Elysium.

„Na jednu stranu je to velký letní blockbuster, na druhou ale je to film, který ve vás něco zanechá. Nějaké poselství. Podobně jako tomu bylo u filmu District 9,“ říká o filmu Damon.
Předchozí snímek Neilla Blomkampa o netradičním mimozemském rasismu nadchl před třemi lety fanoušky i kritiky. Byl nominován i na Oscara a vydělal přes 200 milionů dolarů. Právě díky tomuto titulu se Matt Damon rozhodl spolupracovat i na dalším Blomkampově filmu.

„Byl jsem z Elysia nadšený,“ přiznal. „Neill mi přinesl takovou grafickou novelku, ve které mi vykreslil celý svět okolo Elysia - do posledního stébla trávy. Byl jsem nadšený a řekl jsem si, že u toho nesmím chybět.“

Reportáž Ondřeje Moravce o filmu (zdroj: ČT24)

Matt Damon patří k vůbec neobsazovanějším hercům v Hollywoodu - jen letos se objeví na plátně hned pětkrát - po filmu Elysium (v českých kinech od 29. srpna) či Liberace se ukáže i v novém filozofickém filmu Terryho Gilliama Zero Theorem.