Herci Národního divadla stáhli výpovědi, sezona začne podle plánu

Praha – Personální krize v Národním divadle zažehnána? Šéf činohry Michal Dočekal se dokázal dohodnout s většinou herců, kteří podali výpověď v souvislosti s odvoláním ředitele české první scény Jana Buriana. Sezona by tedy měla začít bez jakýchkoliv problémů.

Ministr kultury Jiří Balvín čelil po odvolání Buriana tlaku a protestním akcím ze strany herců, hlavně ze strany činohry. Téměř polovina souboru totiž dala záhy po činu výpověď. Z dvacítky se jich ale osmnáct „vrací“ zpět.

Ne všichni se ale s Dočekalem dohodli. Na odchodu trvají herci Richard Krajčo a Miroslav Donutil. První jmenovaný ještě v září a říjnu plánuje odehrát slibované reprízy Richarda III. i inscenaci Bláznivý den aneb Figarova svatba. Podobně je na tom i Donutil, jenž v úspěšných kusech Sluha dvou pánů, Věc Makropulos a Revizor vystoupí již jako externista.

"Budou se (Krajčovy hry) hrát v září a v říjnu a budou mít derniéru. Inscenace, v nichž
hraje Miroslav Donutil, se budou hrát i nadále. Budeme se však muset s ním domluvit na podmínkách a termínech,„ podotkl Dočekal. “Musíme počítat s tím, že tito kolegové už nebudou v plánovaných premiérách. Například Donutil měl zkoušet ve Strakonickém dudákovi - do této inscenace už nenastoupí," vysvětlil.

Na celé kauze je podle Dočekala špatnou zprávou to, že podobná rozhodnutí se dělají ve chvíli, když už není jiná možnost. Richard Krajčo mu řekl, že se nerozchází s Národním divadlem, ale rozchází se se státem, která ND platí. „Pozitivem na druhé straně je, že tento do značné míry zoufalý akt měl svůj význam. Vnímám ho i jako občanský postoj, je záležitostí vztahu nejen k Národnímu divadlu a ke kultuře, ale jakýmsi malým modelem společnosti, jejího obrazu a stavu, ve kterém se nachází,“ soudí šéf činohry.

Podle něho je důležité, aby se ředitel Jan Burian spolu s ministerstvem zamýšlel dále nad tím, jak pravomoce a postavení první české scény změnit. „Trpí neadekvátními a neodbornými zásahy ministrů kultury do své práce,“ upozornil. Záruka, že se změnou vlády situace nebude opakovat, podle něho teď bohužel není.