Ukončete výstup a nástup, vlak Lustig odjíždí

Praha - Česká a slovenská vlaková nádraží budou v následujících dnech hostit úspěšný divadelní projekt Vlak Lustig. Ten, stejně jako loni, netradičně zpracovává literární předlohu spisovatele Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. A slibuje i celou řadu doprovodných akcí. Historický vlak vyráží na svou cestu dnes z nádraží Praha - Bubny.

  • „Je to přesně ten způsob, jak přenést historickou událost přes zážitek na mladou generaci,“ myslí si ředitel festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran Pavel Chalupa.

Svou letošní pouť po českých, ale hlavně slovenských nádražích zahájí Vlak Lustig už dnes na pražském nádraží Bubny. Toto nádraží nebylo vybráno náhodou, právě odtud totiž za druhé světové války vyjížděly vlaky transportující české židy do Terezína, odkud byly následně vypravovány transporty do vyhlazovacích táborů.

Celé září bude vyplněno kulturním programem na žižkovském nádraží

Poté se divadelní vlak přesune na Slovensko, odkud se zpět do Prahy vrátí 2. září na nádraží Žižkov, kde ho čeká září plné kulturních a vzdělávacích programů. Okruh po českých městech vlaku Lustig pro letošek překazily povodně, o možnost zhlédnout představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou ale čeští diváci nepřijdou, k vidění bude právě v památkově chráněném prostoru bývalého nákladového nádraží na Žižkově od 2. do 8. září.

Vlak Lustig tvoří celkem čtyři vagony a jedna lokomotiva. Vagony jsou uzpůsobeny potřebám divadelníků – ať už coby jeviště, nebo ve funkci kostymérny, převozu kulis a techniky. Dva vagony budou nákladní, podobné těm, ve kterých se převáželi v transportech do koncentračních táborů lidé, tzv. dobytčáky. V těchto vagonech budou převáženy dekorace, technika, hlediště, zároveň budou využity jako galerijní prostor pro instalaci výstavy Vojenského historického ústavu. Nejdůležitějším článkem vlaku bude divadelní vůz, speciálně upravený jako jeviště.

Divadelní představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou letos neobjíždí česká a slovenská nádraží poprvé a herci Divadla Pod Palmovkou s hraním ve speciálně upraveném vlaku mají z loňského ročníku velmi dobré zkušenosti. Podle režiséra představení a ředitele divadla Pod Palmovkou Petra Kracika je hraní na nádražích sice specifické a často složitější než v zažitém prostředí divadla, emoce jsou tu ale silné nejen pro diváky, ale i pro herce. „Herci tuto hru hrají nejraději na nádražích. Je to sice náročné, ale většina představení se odehrává ve vagonu, čímž se koncentruje pozornost na jedno místo,“ vysvětlil Karacik.

Pavel Chalupa:

„Reakce diváků jsou dojemné. Herci zažívají potlesk ve stoje, diváci jsou velice zasaženi.“

Doprovodný program, který je realizován rovněž přímo ve vlaku, tvoří přednášky a projekce filmů, letos nově také vzdělávací program Výzkumného centra archeologie zla věnovaný genocidě Arménů během první světové války, který zahrnuje projekci a přednášku k filmu Auction of Souls z roku 1919, který byl byl natočen podle vzpomínek arménské dívky Aurory Mardiganian.

Plán trasy vlaku Lustig
Zdroj: ČT24
  • Divadelní představení a koncerty se odehrají vždy od 20:00.
  • Výstava a filmové projekce budou přístupny divákům již od třetí hodiny odpoledne.
  • Přednáška Genocida Arménů spojená s projekcí filmu Auction of Souls bude zahájena vždy hodinu před začátkem hlavního programu.

V rámci projektu Vlak Lustig budou moci návštěvníci vidět také výstavu Vojenského historického ústavu Akce: Důvěrné Izrael, která přibližuje významnou kapitolu v historii česko-slovensko-izraelských vztahů. Na jaře 1948, bezprostředně po vzniku státu Izrael, byla země napadena sousedními státy. Československo tehdy Izraeli vojensky pomáhalo - dodávkami letadel, zbraní a munice, ale i vycvičením židovských vojáků na československém území. Vše se konalo v režimu přísného utajení; větší množství dokumentů, fotografií či artefaktů se nezachovalo. Vstup na všechny akce je zdarma.