Benátky: Zlatý lev už číhá na další filmovou kořist

Benátky – Nejstarší „áčkový“ filmový festival zahajuje další ročník se sedmdesátkou na krku, ovšem stále svěží a populární. V hlavní soutěži, jako už tradičně, vedle sebe o zářivého Zlatého lva bojují zvučná jména, netrpělivě sledována těmi méně známými. Zahájení dnes večer obstará americko-anglická Gravitace se Sandrou Bullockovou a Georgem Clooneym v hlavních rolích pod režijním vedení Alfonsa Cuaróna. Do 7. září pak porota, jejímiž členy jsou např. Ital Bernardo Bertolucci nebo americká herečka Carrie Fisherová (Leia z Hvězdných válek), bude muset zhodnotit 20 snímků a návštěvníci se zorientovat v jubilejní bohaté programové nabídce.

O Zlatého lva bude letos bojovat např. Terry Gilliam, který slibuje se svým filmem The Zero Theorem jakýsi návrat k poetice jeho kultovního snímku Brazil. V hlavních rolích se objeví Christoph Waltz, Matt Damon a Tilda Swintonová. Dalším zkušeným tvůrcem, který se nebojí konkurence, je Brit Stephen Frears přihlášený se svým komorním filmem Philomena s protagonisty Judi Denchovou a Stevem Cooganem.

Do soutěže pak jistě promluví tchajwanský tvůrce Ming-liang Tsai filmem Jiaoyou a také poměrně s napětím očekávaný snímek japonského animátora Hajaa Mijazakiho Kaze Tachinu. Film vypráví o životě Džiróa Horikošiho, který za 2. světové války navrhoval japonská letadla.

Začíná filmový festival Benátky 2013 (zdroj: ČT24)

Mladé, ale dravě nadějné tvůrce v soutěži představují jména Xavier Dolan, Francouz, který soutěží s filmem Tom à la ferme, Američanka Kelly Reichardtová, jež přiváží svůj film nazvaný Night Moves, režírující herec James Franco se do soutěže probojoval s adaptací románu Cormaca McCarthyho Dítě boží o asociálním vrahovi žijícím v jeskyni. Román mohou Češi znát díky nakladatelství Argo, které ho vydalo v roce 2009. Z dalších tvůrců, kteří se utkají o ceny, je zapotřebí upozornit na Izraelce Amose Gitaie (Ana Arabia), Američana Davida Gordona Greena (Joe), Brita Jonathana Glazera (Under the Skin) nebo Němce Philipa Gröninga (Die Frau des Polizisten).

  • Haja Mijazaki / Kaze Tachinu zdroj: La Biennale di Venezia
  • Terry Gilliam / The Zero Theorem zdroj: La Biennale di Venezia

K 70. výročí festivalu organizátoři připravili speciální projekt Benátky 70 – Budoucnost dobita (Venezia 70 – Future Reloaded), který představí 70 krátkých filmů od 70 režisérů z celého světa.

Podrobné informace i program naleznete zde.