Patnáctihodinový Příběh filmu i Hořící keř se vejdou do kin

Praha - Mimo klasické čtvrteční premiéry vstupují do českých kin dva zajímavé filmové prejekty. Původně třídílné drama Hořící keř o alarmujícím činu Jana Palacha, sestříhané do verze pro kina, a patnáctihodinový dokument o dějinách kinematografie Příběh filmu: Odysea.

Více než šest let, více než tisíc filmových ukázek a cesty po čtyřech kontinentech. Výsledkem dlouhodobé práce byl v roce 2011 patnáctihodinový dokument filmového nadšence Marka Cousinse Příběh filmu: Odysea, kterým na plátno převedl svou stejnojmennou knihu. Mapoval v ní vývoj kinematografie od jejího vzniku až po současnost.

Celý projekt mohli zájemci vidět loni na festivalu v Karlových Varech, od 1. září je možné na něj zajít do vybraných kin (jejich seznam byste měli najít zde). Ta si pro potřeby promítání mohou snímek rozporcovat tak, aby bylo jeho zhlédnutí pro diváky stravitelné.

Hořící keř, minisérii z produkce HBO, natočila polská režisérka Agnieszka Hollandová. Vychází ze skutečných událostí a reálných postav. Sleduje kauzu, v níž se advokátka Dagmar Burešová (Táňa Pauhofová) - po roce 1989 první ministryně spravedlnosti - ujímá odkazu Jana Palacha, studenta, jenž se v roce 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci Československa, a zastupuje jeho rodinu v procesu proti komunicistkému poslanci, který znevážil Palachovu oběť za svobodu národa.

Minisérii zkrácenou do 206minutové stopáže budou od 12. září promítat multikina CineStar.