Basiková nová, ale ne jiná

Praha - Po dvanácti letech vydává zpěvačka Bára Basiková sólové album. Pojmenovala ho po slavné pařížské městské čtvrti - Belleville. Václav Noid Bárta je jako skladatel podepsaný pod většinou z dvanácti nových písní, texty napsal Jan Dvořák. „Texty jsem si původně na toto album chtěla napsat sama, ale byly moc smutné. Proto jsem zvolila Honzu, který, ač poprvé psal pro ženu, je napsal mimořádně krásně, jako by mi mluvily z duše,“ přiblížila desku zpěvačka, která také prozradila, že práce na albu trvala tři roky.

„Je to moderní elektronická hudba s nádhernými melodiemi, je to nová Bára Basiková, ale ne úplně jiná. Myslím, že všichni, kdo mě nějakým způsobem mají rádi, tak mě najdou takovou, jakou si mě oblíbili. Nicméně nějaký vývoj tam je. Hudba Vaška Noida je nádherná a Dvořákovy texty v dnešní cynické době působí nesmírně emotivně a křehce,“ řekla Basiková.

O Bártovi Basiková prohlásila, že ho trochu zrazuje mediální obraz povrchního hejska, ale podle ní je hudebně nesmírně talentovaný a originální. „Jako by neměl českou melodiku, píše takovou zvláštní, orientální až scénickou hudbu. A skvěle se trefil do mých dispozic, myslím, že jsem se pěvecky a lidsky díky této nahrávce zase někam posunula,“ zhodnotila výsledek.

Bára Basiková - Belleville (zdroj: ČT24)

Album Belleville bude provázet singl Sto dnů léta, o videoklipu zatím tvůrci s vydavatelstvím Supraphon nerozhodli. Na jaře příštího roku Basiková plánuje postavit kapelu a vyrazit na turné. „Uvažuju o tom, že Vašek by se turné zúčastnil jako host. Já budu hostovat v prosinci na jeho turné k albu slavných světových filmových a muzikálových melodií, takže se vzájemně podpoříme,“ informovala Basiková, která stále koncertuje a hraje mimo jiné v muzikálu Johanka z Arku v pražském divadle Kalich, Jesus Christ Superstar v Karlíně a v představení Lucrezia Borgia v pražském Divadle Hybernia.