Vyčůrat a na oslavu! Z VyšeHrátek na Vyšehraní

Praha - Pražský Vyšehrad je v září dějištěm dvou festivalů s podobným názvem, ale nepodobným programem. Při VyšeHrátkách se více vyřádí děti a jejich stejně naladění rodiče, Vyšehraní spíš oslovuje hudební hravost dospělých.

VyšeHrátky začaly pod heslem Vyčůrat a hrát! už dnes. Letošní ročník dává v programu větší prostor loutkovému divadlu, i většinu večerních koncertů odehrají kapely složené z alternativně smýšlejících loutkoherců, například Jelení loje, těšit se diváci mohou na loutkové pohádky. Hlavním tématem je letos národní obrození, což nezní, pravda, na první poslech dvakrát zábavně, pořadatelé ale slibují, že zábava bude.

Čeští buditelé propojují program všech dnů. Návštěvníci mohou kupříkladu postavit první české divadlo Bouda, vyzkoušet si vaření podle receptů Magdaleny Dobromily Rettigové anebo se účastnit soutěže o nejlepší nové dětské slovo, kterým by obohatili český jazyk.

VyšeHrátky opustí Vyšehrad 8. září, o dva dny později ho zaplní Vyšehraní. Třináct večerů se souhrnným podtitulem Oslava spojí do 22. září hudební žánry zdánlivě neslučitelné. Zahrají Wabi Daněk s Radůzou, Peter Lipa s Radimem Hladíkem anebo Pavel Šporcl. Poslední víkend zpestří program středověký jarmark a návštěvníky do historie přenese hudba skupin Ginevra a Strašlivá podívaná.