Poirot ještě v penzi není. Stane se hrdinou nové knihy

Londýn - Hercule Poirot se vrátí v knižní podobě. Fanoušci fiktivního belgického detektiva se příští rok v září dočkají nových případů. Jejich autorkou nebude pochopitelně Agatha Christie, ale britská spisovatelka Sophie Hannahová.

Christie vydala na osmdesát detektivních románů a povídkových sbírek, je také autorkou devatenácti her. Dosud se prodalo na dvě miliardy výtisků jejích knih, v tomto úspěchu ji překonala jen Bible a William Shakespeare. Vnuk slavné detektivářky a předseda společnosti Agatha Christie Ltd Mathew Prichard předpokládá, že nová kniha zvýší prodejnost ostatních titulů jeho babičky.

Poslední detektivku (Opona - Poirotův poslední případ) vydala Christie v roce 1975, tedy rok před svou smrtí. Kniha, kterou píše Sophie Hannahová, bude prvním autorizovaným pokračováním knížek její slavné předchůdkyně. Nová kniha ještě nemá titul, ví se ale, že by se její děj měl odehrávat v meziválečné době.

Ví se také, že v ní nebudou vystupovat obvyklí Poirotovi spoluhráči, kapitán Hasings a inspektor Japp. „Kdyby tam oba byli, myslím, že by to příliš vypadalo, že chci jen napsat román jako od Agathy Christie. Chtěla bych napsat román o Poirotovi, který zapadá do ostatních knih o něm, ale je také svébytný,“ vysvětlila Hannahová.

Agatha Christie při měření obličeje na zhotovení voskové podobizny pro londýnské muzeum Madame Tussaud
Zdroj: ČT24/ČTK

Na svém spisovatelském kontě má osm psychologických thrillerů, naposledy vydala thriller The Carrier. V češtině jí vyšla sbírka povídek Fantastická kniha lidských tajemství a román Ztráty a lži.