Do třetice všeho erotického: Padesát odstínů svobody

Praha - Po šedi a temnotě přichází svoboda. Třetí díl knihy Padesát odstínů se 4. září v devět večer začne prodávat ve vybraných českých knihkupectvích. Spisovatelka E. L. Jamesová bude zřejmě pokračovat v bestsellerovém tažení. A její erotický román se dostane i na filmová plátna.

První díl vydala Erika Mitchellová Leonardová pod pseudonymem E. L. Jamesová v roce 2011. I když podle kritiků jsou její knihy brak a laciný kýč, který má k literatuře daleko, čtenáři, nebo spíš čtenářky, je milují. Padesát odstínů je podle amerického serveru Huffington Post nejžádanější knihou mezi vězni na Guantánamu. Čtou ji prý dokonce častěji než korán. V Británii právě tento román jako první v historii pokořil milion stažení do čteček.

„Mě takový úspěch až děsí. Rozruch kolem mých knih je mi docela nepříjemný, mám-li být upřímná,“ tvrdí ale skromně autorka. Třetím dílem se má příběh o sexuálním vztahu studentky Anastasie Steelové a multimilionáře Christiana Greye uzavřít. Jejich erotická dobrodružství se přesunou do filmu - natáčí ho britská režisérka Sam Taylorová-Johnsonová. Premiéra je plánována na příští rok.

Dost žádaná prý byla role Christiana. Miliardáře nakonec ztvární herec Charlie Hunnam. Jeho milenku herečka Dakota Johnsonová, dcera Melanie Griffithové.