Opravení hřbitovní světci v Albrechticích už zase vítají truchlící

Albrechtice nad Vltavou – Sedm let čekali obyvatelé Písecka na rekonstrukci unikátního hřbitova v Albrechticích nad Vltavou. Oprava se táhla dlouho hlavně proto, že chyběly finance, a tak museli restaurátoři práci často přerušit. Radnice nakonec sehnala požadované čtyři miliony korun a bezmála stovku kapliček zabezpečila před zřícením a obnovila v nich historické fresky.

Na hřbitově se totiž nachází celkem pětaosmdesát kaplí, jež už sto šedesát let tvoří ohradní zeď. Každá z nich se navíc může pochlubit obrazem různých světců, a právě na těchto podobiznách pracovali restaurátoři celé týdny. Některé byly natolik poničené, že zůstaly jen siluety, a tak třeba postava svatého Jana musela být dokončena jen podle starých fotografií. 

Restaurátoři se snažili zachovat co nejvíc původních fragmentů. Do kaplí vrátili také původní verše napsané místním farářem Vítem Cízou. Hřbitov se podle památkářů vrátil do podoby, ve které byl těsně před druhou světovou válkou. „Kaple jsou v původním stavu, podle historických plánů,“ potvrdil Martin Zeman z úseku památkové péče Městského úřadu v Písku.

Hřbitov v Albrechticích nad Vltavou je zrekonstruován (zdroj: ČT24)