Fascinující vosk v oleji. Lávové lampy slaví 50 let existence

Praha – Podle někoho odporný kýč, podle někoho krásná dekorace. Ať už je to, jak chce, lávová lampa „obšťastňuje“ domácnosti svých příznivců již padesát let. Jedna z prvních se rozsvítila ve Velké Británii, která se posléze stala jejich největším výrobcem. Za nápad přitom vděčí designéři vysloužilému válečnému pilotovi a excentrikovi se zálibou v nudismu Edwardu Cravenu Walkerovi.

Člověk by neřekl, že z obyčejného pozorování kuliček tajícího vosku, které slouží jako časomíra pro vaření vajíček, může vzniknout téměř designový nápad století. Právě v roce 1963 si totiž Walker zašel do restaurace, kde ho takto banální věc inspirovala, a postaral se tak o kousek, který si lidé už půl století umísťují do bytu.  

Téměř hypnotická Walkerova lampa v době svého vzniku lákala na slogan: „Když si koupíte moji lampu, nebudete potřebovat drogy.“ Bývalá manželka vynálezce na to ale má vysvětlení: „V té době bylo všechno tak trochu psychedelické, víte? Carnaby Street, The Beatles, létalo se do vesmíru a tak dál. A tak mu přišlo, že je to skvělý nápad,“ uvedla. 

  • Vynálezce lávových lamp Edward Craven Walker s manželkou zdroj: ČT24
  • Současná reklama na lávové lampy zdroj: ČTK

Celá věc funguje na principu, kdy žárovka ve dnu lampy rozehřeje bubliny vosku, které následně stoupají olejem, dokud se neochladí a naopak zase neklesnou. Tvar raketoplánu se navíc trefil do vkusu, jenž právě prodělával prudkou revoluci. Jednu z lávových lamp si v šedesátých letech odnesl domů také „brouk“ Ringo Starr, a tudíž bylo jasné, že firma opravdu dosáhla úpěchu. 

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se v Británii prakticky nenašla prodejna nebo byt, kde by se lampa neobjevila. Ani tomuto výrobku se ale samozřejmě nevyhnul úpadek, v tomto případě ho však oživila nostalgie devadesátých let. „Jsou tak ulítlé a originální, že jsou prostě součástí britské tradice,“ prohlásila na adresu lamp současná majitelka jedné z firem na jejich výrobu. Módní trendy se opakují - i když je tím trendem kýč. Lávové lampy tak mají šanci na ještě dlouhý život.

50 let lávových lamp (zdroj: ČT24)