Skrz dálnici Sacro GRA za Zlatým lvem. Benátky znají vítěze

Benátky – Po řadě odhadů a spekulací je tu konečně vyhlášení filmového festivalu v Benátkách. Ačkoliv byly dokumentární snímky součástí hlavní soutěže poprvé, Zlatého lva za nejlepší film si odnesli právě dokumentaristé. Zvítězil snímek Sacro GRA (Grande Raccordo Anulare) režiséra Gianfranka Rosiho, který se zaměřil na příběh římské okružní dálnice. Česko svého zástupce na festivalu nemělo.

Nejde však o Rosiho první úspěch. Už v minulosti na sebe upozornil dokumentem Pod úrovní moře. V Benátkami oceněném kuse se věnuje lidským osudům, jež jsou spjaty se zmíněnou osmašedesátikilometrovou dopravní tepnou. Režisér nasedl do svojí dodávky a postupně objížděl co nejvíc lidí, jež se usadili blízko silnice. Zpracovat veškerá vyprávění a nesourodé příběhy mu trvalo bez dvou měsíců tři roky.   

Dokument je součástí několikadílného projektu zkoumající vývoj krajiny kolem Říma, sérii lidských příběhů, osudů apod. S nápadem vytvořit tuto studii přišel architekt Nicolò Bassetti, avšak právě Rosi chtěl zacílit svůj zájem na současné změny v italském hlavním městě.

Sedmdesátý ročník rozdal ale i další ceny – Stříbrného lva v kategorii za nejlepší režii si domů odváží Alexandros Avranas z Řecka. Zvítězil s filmem Miss Violence o sexuálním násilí a zneužívání spáchaném prarodiči. Dílo si mimo režie připsalo další úspěch – porota ocenila obsazeného Themise Panoua coby nejlepšího herce. 

Nejlépe oceněným dámským hereckým protějškem se pak stala Italka Elena Cotta za roli ve snímku Via Castellana Bandiera. Velká cena poroty putovala za Číňanem Tsai Ming-liangem, jenž zaujal filmem Stray Dogs.

Na kompletní seznam oceněných se můžete podívat zde.

V letošních soutěžních filmech prý byla podle ředitele festivalu cítit orientace na temnější stránku lidské společnosti, která se snaží vymanit jak z morální, tak ekonomické krize. Násilí v rodině, sexuální zneužívání, prostituce a podobná témata prostupovala hned několika snímky.