Brněnské divadelní scény zahajují novou sezónu

Brno - Brněnskou divadelní sezónu zahájila v Mahenově činohře úspěšná inscenace Králova řeč. Muzikál Kočky otevře hudební scénu Městského divadla Brno. Oproti jiným scénám Národní divadlo Brno začíná sezónu 2013/2014 s problémy, má jen prozatímního ředitele Jana Petra a také dva ze tří šéfů souborů jsou svou funkcí jen dočasně pověřeni. Přesto dramaturgie uvedla do premiérového plánu zhruba stejný počet inscenací jako v té předchozí. Částečné řešení snad přinese, že provoz divadla Reduta přebere Mahenova činohra.

Na 27. září je naplánovaná premiéra Wagnerova Bludného Holanďana v režii slovenského režiséra Romana Poláka. Balet v letošní sezoně chystá například Bajadéru a činohra vsadila mimo jiné na Hrabalovy Ostře sledované vlaky nebo Shakespearova Othella.

Velkým tahákem zahajuje sled letošních premiér Městské divadlo Brno, kdy jako první scéna v Evropě uvede na hudební scéně Flashdance, muzikál podle slavného filmu z roku 1983. Činoherci rozjezd svěřili Kabaretu jako Brno, v němž si budou brát na paškál aktuální události v politice, kultuře i sportu.

Začíná brněnská divadelní sezóna (zdroj: ČT24)

Čtrnáct premiér chystá Centrum experimentálního divadla, které zastřešuje Divadlo Husa na provázku, Divadlo U stolu a HaDivadlo. Na konci září připomene 45. výročí vzniku divadla Husa na provázku festival, který odehraje většinu titulů ze současného repertoáru. Chystá ovšem už nový projekt, Géniové a podvodníci. Divadlo U stolu sází především na Claudelovo Zvěstování Panně Marii.