Ji.hlava ohrožena? Dokumentárnímu festivalu chybí miliony korun

Jihlava - Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě se potýká s finančními problémy. Pořadatelům v kasičce znatelně ubyly peníze poté, co obdrželi menší příspěvek od Státního fondu kinematografie i od sponzorů. O pomoc už požádali zastupitele Vysočiny a Jihlavy, jinak prý bude potřeba radikálně seškrtat program a celou akci „osekat“.

Letošní ročník dokumentární přehlídky už je za dveřmi. Měl by probíhat od 24. do 29. října, ale není zatím jisté v jakém rozměru. Festivalu totiž schází téměř čtyři miliony korun k tomu, aby dokázal bohatě naplnit program, a dostát tak své dobré pověsti na mezinárodní úrovni.

„Když srovnáme loňský a letošní rozpočet, tak loňský se vyšplhal přes 11 milionů korun a tomu letošnímu do té výše chybí skoro 4 miliony,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. Sice přiznává, že je díky škrtům schopen ušetřit sumu v řádu několika stovek tisíc, avšak bez výjimečné podpory kraje se podle něj Ji.hlava neobejde.

  • „Je ohrožen festival, jak ho známe dnes, buď v počtu kinosálů nebo v počtu dnů. Zkrátka zasáhli bychom do něčeho, co jsme roky budovali,“ varuje Marek Hovorka.

O případných dotacích se bude rozhodovat až příští týden, kdy se koná jednání krajského i městského zastupitelstva. Rada kraje doporučila zastupitelům, aby mimořádnou dotaci ve výši milionu korun 17. září schválili. Město Jihlava aktuálně poskytuje 1,7 milionu korun a pořadatelé žádají milion navíc. Zastupitelé se touto otázkou budou zabývat 18. září.

Ředitel Ji.hlavy Hovorka již rozeslal zastupitelům města dopis, ve kterém vysvětluje, proč požaduje zvláštní dotaci. Zároveň ujišťuje, že jde o výjimečnou podporu. Mezinárodní festival dokumentárního filmu patří mezi klíčové kulturní události nejen v Jihlavě, nýbrž i v celé Evropě.

Pomoc festivalu přesto odřekli někteří sponzoři. Státní fond kinematografie se letos transformoval a získal vlastní subjektivitu, což se odrazilo i na jeho finančních možnostech, a tak festivalu nemůže věnovat tolik peněz jako loni. Stejně tak ministerstvo kultury.