Zpátky na Montmartre, Edith Piaf žije! Zazpívá v Praze i v Brně

Praha/Brno - Měla hlas jako struhadlo a nezměrné charisma. Edith Piaf už však publiku nikdy naživo nezazpívá. Nebo ano? K padesátiletému výročí smrti královny šansonu přijíždí do Česka vzpomínková akce s názvem Edith The Show. V roli nesmrtelné Piaf se představí Francouzka Jil Aigrot, která je celosvětově proslulá pro své hlasové podobenství právě se slavnou zpěvačkou. Té už propůjčila hlas i v oscarovém životopisném snímku La Vie En Rose.

Edith The Show přiblíží divákům pohnutý život této Francouzky 4. prosince v pražské Hybernii a o den později, tedy 5. prosince zase v brněnském Bobycentru. V hlavní roli výpravného představení se ukáže Jil Airgot, která šansoniérku už několik let imituje. Ve filmu Edith Piaf - La Vie En Rose pěvkyni fyzicky ztvárnila herečka Marion Cotillard, avšak pěvecké party má na svědomí právě Airgotová.

Americký časopis Newsweek tehdy napsal: „Marion Cotillard dostala za pozoruhodné ztvárnění Edith Piaf v La Vie en Rose Oscara, ale ve filmu je ještě jeden úžasný výkon, který dává Edith život, a jeho autorka zůstala vašim zrakům skryta: francouzská zpěvačka Jil Aigrot…“

  • Fotografie z francouzského střihového dokumentu Edith Piaf - Le concert ideál zdroj: ČT
  • Fotografie z francouzského střihového dokumentu Edith Piaf - Le concert ideál zdroj: ČT

Zpěvačku ve vystoupení doprovodí kvartet muzikantů z Paříže. Celá scéna se bude odehrávat na pozadí dobových pařížských snímků, které budou střídat fotografie samotné Piaf. Show má dvě části a organizátoři slibují malebnou atmosféru předměstí na Montmartru, kde nikdy nebylo nouze o dění jakéhokoliv druhu. Právě prostředí drog, barů, prostitutek a bohémský život tehdejších obyvatel silně poznamenaly život i písně „vrabčáka“ (jak se Piaf přezdívalo).

Narodila se totiž barové zpěvačce a pouličnímu akrobatovi, kteří zrovna neaspirovali na titul „rodiče roku“. Budoucí hvězda, která vyprodávala sály, se učila životu ulice se vším všudy. Jedna z jejích babiček vedla nevěstinec a její zaměstnankyně se o Edith spolu s ní staraly. Traduje se, že se složily na pouť, díky níž se tříletá Edith vyléčila ze slepoty.

Coby čtrnáctiletý teenager se přidala k představením svého otce, a právě tehdy také začala zpívat na veřejnosti. Na živobytí si vydělávala jako pouliční zpěvačka v pařížských čtvrtích. Roku 1935 ji ve čtvrti Pigalle objevil Louis Leplée, majitel nočního klubu Le Gerny poblíž Avenue des Champs-Élysées. Poprvé ji divákům představil jako Môme Piaf (tj. Opuštěné vrabčátko, Malé vrabčátko, Vrabčí mládě), inspirací mu byl její malý vzrůst - měřila pouhých 142 cm.

Zazní nesrmtelné skladby jako Milord, Non, je ne regrette rien, Padam Padam nebo L´Accordéoniste. „Naším posláním je přiblížit francouzskou hudbu a osobnost Edith Piaf mladší generaci,“ prohlásil producent projektu Gil Marsalla.