Romský stan napěchovaný kulturou. Roma Big Top na scéně

Praha – V Riegrových sadech na dva dny zakotvila romská kultura. V obřím stanu probíhá ještě do dnešního večera akce Roma Big Top, která se snaží veřejnosti ukázat, že romská menšina v Evropě nemusí nutně přinášet jen to špatné.

Workshopy, divadla, koncerty, výstavy… druhý ročník má ještě co nabídnout. Podle organizátora Adama Pospíšila přijímají lidé událost dobře a projevují zájem o to vidět a slyšet jiné informace, než jaké jsou v souvislosti s Romy v poslední době prezentovány. „Snad díky tomu změní své negativní předsudky,“ doufá. 

Dopoledne stan zaplní většinou děti ze základních škol, odpoledne a večer však patří dospělým. Na koncertě už zde vystoupil s dětským sborem hudebník Vojtěch Lavička, dnes od sedmi hodin se představí kapela Guločar.   

Návštěvníci projevují největší zájem o romské zvyky a sociokulturní specifika. Podstatnou část stanu zabírá výstava o historii národa, tedy i o genocidě, která probíhala za druhé světové války, již zapůjčilo Muzeum romské kultury. O tomto období se podle Pospíšila příliš nehovoří a na školách se o něm neučí. „Romský holocaust je pro společnost dost neznámý,“ míní. 

Protiromská nálada je ve společnosti podle týmu Roma Big Top vyhrocená. Podobné tendence prý byly už před válkou a dopadlo to rozvratem společnosti a koncentračními tábory. „Říkáme lidem, aby si dali pozor na to, jak se chovají, protože situace není dobrá. Romové zde musí žít ve strachu, a to nikomu nepomůže.“ 

Roma Big Top (zdroj: ČT24)

Roma Big Top se v příštích ročnících pokusí se stanem objet i další místa v republice. Třeba Ústecko, kde je konfliktů s Romy více než v hlavním městě.