Best of Clash v rakvi? Zatím punk není mrtev

Londýn - V londýnské čtvrti Soho otevřeli výjimečný obchod - najdete v něm všechno, co by nemělo chybět žádnému fanouškovi skupiny Clash. Vedle nového best of alba jsou zde vystaveny kytary a oblečení jednotlivých muzikantů, někdejších králů punku.

Album London Calling proslavilo Clash po celém světě. Doma ale byli ve Velké Británii – a tam taky soustředili svou pozornost a texty. Chytlavé melodie doplňovaly texty o politice a aktuálních problémech, zahráli třeba v roce 1978 na koncertě proti rasismu. „O lásce se už napsalo příliš písní,“ tvrdili.

Ve svých názorech se Clash netajili levicovým zaměřením. Solidaritu s chudými dokazovali i cenovkami na svých deskách – o zdražování nechtěli s vydavateli mluvit ani v době své největší slávy. „Byli jsme jako oni. Nezapomněli jsme na to, jaké to je. Víme, že se jednoho dne všechno změní a my zas budeme nikdo,“ vysvětlovali svůj postoj. 

Dnes, 27 let po rozpadu kapely, jde ale přeci jen tak trochu o obchod a taky o věčnou slávu čtyř muzikantů. Trička, knihy, fotografie a především album toho nejlepšího od Clash a kolekce skoro všech CD s bonusy včetně zatím nezveřejněných záběrů skupiny - to všechno v londýnském Soho představil baskytarista kapely Paul Simonon.

Clash - pocta punku (zdroj: ČT24)

Podle něj nejspíš naposledy. „Možná za 50 let bude zase nějaká nová kolekce. Říkal jsem si, že by mohla vyjít v krabici ve tvaru rakve, to by bylo zajímavé. Ale nevím, spíš myslím, že tohle je vykřičník za naší dobou,“ obává se.

Punk rocková legenda má ale pořád dost svých věrných fanoušků. A jak říká název jednoho dokumentu o Joeovi Strummerovi, frontmanovi Clash: budoucnost není napsaná.