Design ukazuje, jak si zařídit bydlení pro stáří

Praha - Festival Týden přístupného designu představuje design hlavně jako nástroj pro vytváření životního prostředí bez bariér. „Byli bychom rádi, kdyby design nebyl vnímán jenom jako drahé vázy, ale jako forma, která může řešit třeba nějaký sociální problém,“ říká Jana Vinšová, ředitelka sdružení Czechdesign, která byla hostem Událostí v kultuře. „Chceme bojovat za odpovědnost celého oboru.“ Výstava v GALERII/CZD kupříkladu ukazuje, jak si zařídit bydlení, aby nám nekladlo překážky, až zestárneme.

Pořádající sdružení Czechdesign připravilo do 21. září výstavy, workshopy, diskuse a další program, kterým chce široké veřejnosti, designérům, architektům nebo zástupcům státní správy připomenout sociální rovinu designu. Celým týdnem se bude prolínat téma stárnutí.

Vhodný design podle pořadatelů může seniorům pomoci překonávat každodenní nesnáze a usnadnit jim cestu k plnohodnotnému a aktivnímu stáří. Hlavním motivem festivalu je přístupné prostředí v oblasti bydlení i produktového nebo obalového designu.

  • „O tom, že populace stárne, kolem sebe slýcháváme poměrně často. Jak ale vypadá takové stárnutí v České republice? Reaguje naše společnost na tento fakt? Je mu přizpůsobováno naše okolí a podmínky, ve kterých žijeme? Je velký rozdíl, jak se stárne Čechům a jak je ke kultuře stárnutí přistupováno v zahraničí,“ píší organizátoři.

Výstava v Praze trvá do prvního listopadu, poté zahájí své putování po regionech. Ve čtvrtek 19. září proběhne diskuse s odborníky na přístupný design z Finska, Lucemburska nebo workshop pro zástupce státní správy.

Rozhovor s Janou Vinšovou (zdroj: ČT24)

Vrcholem celého týdne bude celodenní akce, která se uskuteční 21. září jako součást projektu Zažít město jinak. Náměstí na křižovatce ulic Vojtěšská a Pštrossova bude celý den přizpůsobeno potřebám a zálibám lidí všech věkových kategorií s ambicí umožnit trávit společný čas všem obyvatelům města. Očekávejte hry, stánky a občerstvení.

Akce se konají v GALERII/CZD, Národním technickém muzeu a na náměstí v Pštrossově ulici na Praze 1. Vstup na všechny akce je volný. Další informace hledejte na webu Czechdesign nebo na stránkách Equal design.