K poctě Rachmaninova: Olga Kernová si zahrála i na Hlaváku

Praha - Na pozvání Pražských symfoniků zahraje dnes večer v Obecním domě ruská pianistka Olga Kernová k poctě Sergeje Rachmaninova. Kernová vzbudila rozruch již v úterý, když si zahrála v hale pražského Hlavního nádraží na křídlo, které může využít kdokoliv z veřejnosti. „Měla jsem pocit, že jsem někde v devatenáctém století, kdy se teprve rozvíjí vlaková doprava. Byl to úžasný zážitek,“ usmívá se pianistka, která byla hostem Studia 6.

Kernová na nádraží upoutala pozornost kolemjdoucích. „Bylo to jedinkrát za můj život, kdy jsem něco podobného zažila. Lidé, kteří odněkud přijeli, tam seděli a hráli na piano, já jsem je vystřídala a hrála,“ vypráví členka Ruské akademie umění. Veřejné klavíry se v Praze začaly objevovat v polsední době. Za projektem stojí Ondřej Kobza, majitel kavárny café V lese.

V Obecním domě budou Kernové patřit dva večery k poctě Sergeje Rachmaninova. Letos si připomínáme výročí jeho narození (1. dubna 1873) i úmrtí (28. března 1943). Pro Prahu Kernová nastudovala Dvořákovu Slovanskou rapsodii č. 2, Rachmaninovovu Rapsodii na Paganiniho téma a Elgarovu Variace na původní téma Enigma.

  • „Je to popmusic počátku dvacátého století. Jeho hudbu všichni znají. Je to krásné,  romantické a do jisté míry filozofické,“ říká Kernová o hudbě Sergeje Rachmaninova.

Koncert Pražských symfoniků bude dirigovat Petr Altrichter, který je vyhlášeným milovníkem Rachmaninovy tvorby. S Kernovou se přitom na pódiu nesetká poprvé. Na čtvrtek pak spolu plánují veřejnou besedu v cukrárně Obecního domu.

V Praze zahraje i Julian Rachlin

Hned na dva dny zavítá do metropole na festival Dvořákova Praha také rakouský houslista litevského původu Julian Rachlin, který je též uznávaným violistou. Své virtuosní schopnosti předvede ve čtvrtek, kdy na oba nástroje zahraje v prostoru Pražské křižovatky za doprovodu ruské klavíristky Magdy Amarové. Zazní například Brahmsova Sonáta pro housle a klavír, Sonáta pro violu a klavír č. 1, Dvořákovy Romantické kusy pro housle a klavír.

Rachlin dnes vystoupí ve dvojroli dirigenta a sólisty, bude řídit festivalový rezidenční orchestr Českou filharmonii a představí se i jako sólista v Mendelssohnově houslovém koncertu.

Rozhovor s Olgou Kernovou (zdroj: ČT24)