Evropský Oscar taky Oscar. Almodóvara potěšil

Berlín - Pedro Almodóvar má dalšího Oscara, i když „jen“ evropského. Ocenění za přínos světové kinematografii španělskému režisérovi udělí Evropská filmová akademie. A možná ho nemine od akademiků ani další cena, jeho komedie Rozkoš v oblacích je totiž na seznamu širších nominací.

Svého prvního „evropského Oscara“ dostal Almodóvar poprvé za snímek Ženy na pokraji nervového zhroucení z roku 1988. „Rané filmy Peda Almodóvara jsou svědectvím a dědictvím nové španělské demokracie,“ popsala režsiérův přínos kinematografii EFA.

Nicméně jeho celovečerní režijní debut Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón z roku 1980 označila kritika za nejhorší španělský snímek všech dob. Hned v následujícím filmu Labyrint vášní dal režisér prostor neznámému nepěknému chlapci - Antoniu Banderasovi. A ten už o tři roky později získal nominaci na Oscara - a stal se miláčkem Hollywoodu. Pro „továrnu na sny“ objevil i další španělskou hvězdu - Penélope Cruzovou.

Oba jsou za nastartování své kariéry dlužni Almodóvárovi a jsou pro něj ochotni zahrát ledacos, třeba i jen minutový štěk v jeho zatím posledním snímku Rozkoš v oblacích. Bláznivá komedie se dostala do širších nomaních na letošního evropského Oscara.

Pedro Almodóvar dostane evropského Oscara (zdroj: ČT24)

„Pravé“ Oscary Almodóvar sbíral za jiné snímky. První dostal v roce 1999 za drama Vše o mé matce, druhý za film Mluv s ní (2002). Váží si ale i evropského ocenění. „Jsem velmi potěšený takovým vyznamenáním. Od svého založení byla ke mně Evropská filmová akademie mimořádně štědrá,“ reagoval.

Cenu převezme 7. prosince v Berlíně, kde se budou vyhlašovat vítězové 26. ročníku Evropských filmových cen. Užší nominace ohlásí akademie 9. listopadu. Šanci dostat se do ní mají i dva české tituly: minisérie Hořící keř polské režisérky Agnieszky Hollandové a drama Můj pes Killer, které v koprodukci České televize natočila slovenská režisérka Mira Fornay.